Ugrás a tartalomra

Már többen vigyáznak a rendre

Szükségessé vált a Kertvárosi Közterület-felügyelet létszámának növelése. Az okokról és néhány aktualitásról Sike Csabával, a közterület-felügyelők vezetőjével beszélgettünk.                               

– Miért kellett kiegészíteni a létszámot?
– Azért, mert igény van arra, hogy ne csak nappali, hanem 24 órás szolgálatot lássunk el a hét minden napján. Ez a régi létszámmal nem lenne teljesíthető.

– Hány főre van szükség ehhez a feladathoz?
– Az éjjel-nappali szolgálathoz 16 főre lenne szükség. Még nem teljes az állományunk, még folyik a toborzás, de úgy látom, hogy május végére elérjük a kívánt létszámot. Jelenleg 13-an vagyunk, három főre még mindenképpen szükségünk lenne.

– Ki lehet közterület-felügyelő?
– Ez a munkakör középfokú végzettséghez és közterület-felügyelői vizsgához van kötve. Természetesen feltétel a büntetlen előélet, és orvosi, valamint a pszichológiai alkalmassági vizsgálat is.

– Mihez van joguk a közterület-felügyelőknek?
– Erről három törvény is rendelkezik. A közterület-felügyeletről, az iskolakerülésről és a szabálysértésről szóló törvény írja elő, hogy milyen esetekben intézkedhetünk. Jogunk van ruházatot átvizsgálni, gépjárművet megállítani, személyazonosságot megállapítani, szabálysértés vagy bűncselekmény közben tetten ért személyt visszatartani, erősítést hívni, és az intézkedés sikere érdekében kényszerítő eszközt és testi kényszert alkalmazni.

– Napjainkban melyek a leggyakoribb esetek, amelyekben intézkedniük kell?
– A legtöbb problémát manapság az engedély nélküli közterület-használat jelenti. Konténereket, építőanyagokat tárolnak az utcán, és nemegyszer úgy, hogy akadályozzák vele a gyalogos-, vagy a gépjárműforgalmat. Visszaszorulóban van ugyanakkor a közterületen történő alkoholfogyasztás, de ezzel még nem vagyunk elégedettek. Emellett kiemelt feladatul kaptuk az ingatlantulajdonosok közterületre vonatkozó kötelezettségeinek a betartatását, a járdák, vízelvezető árkok tisztán tartásának ellenőrzését, hiszen ezek nagyban befolyásolják a település képét és működőképességét. Ennek az ellenőrzése jelenleg is zajlik egészen május végéig elég intenzív formában. Minden utca minden ingatlanához eljuttatunk egy sárga színű tájékoztatót a Kertvárosban elvárt követelményekről. Ahol rendellenességet találunk, ott megkérjük a tulajdonost, hogy vegye föl velünk a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a teendőket. Ahol nem találunk együttműködésre, ott jön a bírság, majd súlyosabb esetben a feljelentés, ami már bizony elég kellemetlen helyzetet teremthet.

– Mint arról mi is beszámoltunk, új rendőrkapitánya van a kerületnek. Milyen a közterületesek viszonya a rendőrséggel?
– Ebben nagy változás következett be, úgy érzem, segítjük egymást, információt cserélünk, kíséretet biztosítunk, ha szükségük van rá, „rázósabb” esetekben pedig mi számíthatunk a segítségükre. Sokat mozgunk együtt, hiszen tevékenységeink között sok az átfedés. Megvan köztünk az együttműködés.

– Hogyan viszonyulnak a hajléktalanokhoz?
– Legtöbbször segítő kezet nyújtunk nekik. Szemmel tartjuk őket, nehogy megfagyjanak, vagy éhen haljanak. Szükség esetén bekísérjük őket valamelyik hajléktalanszállásra. Ezt decemberben hat esetben, januárban pedig két esetben kellett megtennünk.  

– Korábban sok probléma adódott a parkolókban otthagyott öreg, üzemképtelen gépkocsikkal. Olcsóbb volt otthagyni valahol örökre, mint kivonatni a forgalomból. Ebben változott valami?
– Igen, megváltozott a jogi háttér. Ma már nem tilos tartósan közterületen parkolni, de csak abban az esetben, ha van rendszáma az autónak. Sok bejelentést kapunk hónapok óta otthagyott gépkocsikról, de amíg van rendszámuk, addig nem tudjuk elvitetni még akkor sem, ha üzemképtelen.

– A szabálysértések örökzöldje a Naplás-tó jege. Idén mit tapasztaltak?
– Ugyanazt, mint minden évben. Tömeges szabálysértést. Mi alapvetően nem szeretünk büntetni, először megpróbáltuk szép szóval, de amikor cserébe még gorombaságokat is a fejünkhöz vágtak, azért elkezdtünk bírságolni. Idén odáig mentek a felelőtlen okoskodók, hogy leszaggatták a korcsolyázást tiltó alkalmi táblákat. Nem értjük, miért kockáztatnak az emberek, még akkor is, amikor már egy centis vízréteg van a jégen, és recseg-ropog a lábuk alatt.

– Volt valamilyen érdekesebb esetük a közelmúltban?
– Két esetet említenék. Az egyik egy körözött bűnöző elfogása volt, aki visszatérően a sashalmi piacon kéregetett. Szóltunk a körzeti megbízottnak, aki intézkedett az elfogásáról.
A másik ügy kicsit kalandosabb történet. Az egyik kerületi lakótelep parkolójában állt egy rendszám nélküli, szürke japán személyautó. A tulajdonost kiértesítettük, hogy ezt a gépkocsit elszállíttatjuk, ha 10 napon belül nem szünteti meg az autója tárolásával kapcsolatos szabálytalanságot, tehát nem pótolja a rendszámot. A tulajdonos ezek után – még a 10 nap türelmi időn belül – írásban közölte, hogy a kocsin már van rendszám. Csakhogy mi közben megtudtuk, hogy az eredeti rendszámát a XVI. kerületi gépkocsizó rendőrök egy közúti ellenőrzés során a helyszínen levették, mert a tulajdonos úgy közlekedett a járművével, hogy az megfelelő iratok hiányában ki volt tiltva a forgalomból. Kimentünk megnézni a már – állítólag – újra rendszámmal ellátott gépkocsit, amelyen egy 2004 előtti, nem uniós rendszám alapján készült hamisítvány éktelenkedett, de külseje, formája, betűtípusa, a számok elhelyezése megtévesztően hasonlított a ma használatos hatósági jelzésekhez. Miközben megtekintettük ezt a „remekművet”, megjelent a tulajdonos, és egy hivatalosnak látszó dokumentummal próbálta igazolni, hogy a rendszám nem hamis, mert a Magyar Köztársaság Közlekedési Hivatala adta ki. A baj csak az, hogy ilyen hivatal nem létezik. Ezután értesítettük a kerületi járőrszolgálatot, akik megérkezésük után azonnal elfogták a jármű tulajdonosát. A jogászok ténymegállapítása szerint tetten érték egyedi azonosító jellel való visszaélés vétségében. A hamis rendszámot természetesen lefoglalták, a letartóztatott pedig komoly büntetésre számíthat.

Mészáros Tibor

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202104-szam-20210224