Ugrás a tartalomra

Mindig kimarad valami… (színház és divat)

Még az emberiség összegyűjtött tudását őrző könyvekbe, a Bibliába, Talmudba, Koránba, vagy a Mahábháratába sem tudták lejegyzőik belegyömöszölni az egész világot. Mit tehetünk mi, akik közvetlen környezetünk múltjának mozaik kockáit rakosgatjuk, hogy lajstromozva, szerény füzetecskékben csepegtessük múltunk arra érdemes pillanatait? Vegyük például a legutóbbi helytörténeti füzetet, a Műkedvelők vademecumát. Bármikor lehetne újabb és újabb fejezettel bővíteni. Múltunk nagyon gazdag a történetekben. Az említett kötetben többször szerepel Daniss (Danis) Győző neve, aki az 1920-as évek közepéig Rákosszentmihály izgő-mozgó fiatal (1920-ban 17 éves) tehetsége volt. Műkedvelő színész, énekes, rendező, az Arany János Kör jegyzője és pénztárosa. A könyv írása közben nem kutattam további sorsát, ám kiderült, Szentmihályról elszármazva maradt a kaptafánál, a színház lett az élete. (A tehetség kötelez.)

 

1903. április 14-én született, édesapja Danis Mihály, jó nevű budapesti szabó szalon (ma divatháznak mondanánk) tulajdonosa, édesanyja Stettka Jusztin. 1956. május 5-én hunyt el, mint a Békés Megyei Jókai Színház (ma Békéscsabai Jókai Színház) alapító igazgatója. Nem túl hosszú életét kitöltötte a színház. Szerepléseiről már 15 éves korában többször értesített a Rákos Vidéke. Rákosszentmihályon nem csak személyes játékával, rendezéseivel támogatta a műkedvelőket, hanem gyakran édesapja műhelyéből kerültek ki az előadások jelmezei is. Hivatásos színészi pályáját Kaposváron kezdte 1925-ben. Színtársulatokkal bejárta az országot, 1928-tól például Gulyás Menyhért színtársulatának a tagja, többek közt játszott Kecskeméten, Pécsen, Szegeden, Miskolcon.  Több színház főrendezőjeként is ismert lett (1939-41-ig Tolnay Andor társulatánál). A békéscsabai színházat 1954-ben alapította meg.
Térjünk vissza Rákosszentmihályra, idézzük meg alakját saját írásával, egy kicsit másképp, a Rákos Vidéke 1924. március 30-i számából. Részletek a Divatlevél című szösszenetből.
„Amikor a zimankós fellegekből végre előtör a tavaszi napsugár s elolvasztja a tél itt-ott maradt hó szőnyegét, amikor zöldülni kezd a fű, amikor lanyha szellők kezdenek fújdogálni, vajjon van-e más gondolatjuk az úrihölgyeknek: milyen lesz az idei divat? Erre a kérdésre szeretnék megfelelni a Rákos Vidéke kedves hölgyolvasóinak s egyszersmind egy olyan témáról írni, amelyről tudom, hogy a hölgyeket okvetlen érdekelni fogja.(…)
Határozott divatszín az idén nincs, leginkább a zöld, a rózsaharmat árnyalatai az előkelőbbek. Kezdik újra szerelni a feketét s a sötétkéket.
Leglényegesebb újdonság: a ruhák anyaga nem sima, egyszínű, hanem a lehető legtarkább, virágos, kockás, csíkos, sőt olykor japán alakokkal és állatokkal díszített fantasztikus kelme. Ebből következik aztán, hogy a ruhák vonala: egyenes, hosszú-derék, szűk és rövid. (…)
 A szoknya a tavalyihoz képest jelentősen megrövidült. A köpenyek egész angolosak, simák, csak a galléron, a szíjakon és zsebeken látunk bizonyos franciásabb irányt. A szövetruháknál nagy divat a sötétkék, a legélénkebb színekkel díszítve, leginkább kézimunka, azonkívül átfűzött szalagok, összefont és domborított bőrövek, gombok, plissirozott fodrok, betétek, egyszóval minden, ami szép és tarka. Vonaluk egyenes, a kivágás kerek, esetleg a vállak felé hosszított, az ujjak rövidek. Sötétebb szinti, egyszerűbb ruháknál szeretik a kifényesített pubi-gallért, vagy ha mélyebb a kivágás, akkor a keményített ingmellszerű plasztront (ingmell) opálbatisztból. A ruhák és szoknyák majdnem mind slicceltek, mert szűkek, némelyik csak egy méter bő alul. Az estélyi ruhák feltűnő rövidek, anyagjuk fényes selyem, dúsan hímzettek vagy kézzel festettek, fantasztikus tolldíszekkel. Érdekes díszítés: brokát anyag virágait kivágni, ezeket ráapplikálni a selyemre, vékony aranyszállal. Ruha és kabátdísznek szeretik a nyírott marabut, ez fehérben s más színekben teljesen azt a hatást adja, mintha szőrme volna. (…)
A kalapok kicsinyek, sokszínű tarka anyagból készülnek, szalag és más dísz nincs rajtuk. Érdekesek a különböző tarka színű szalma anyagokból készültek. Párisban nagyon felkapták a sáldivatot, ezt, azt hiszem, itt is nagyon meg fogják szeretni. (…)
Az idén különösen nagy súlyt fektetnek a cipőre, a legkülönfélébb színű cipőket hordják. Nappal kék, zöld, piros, mélyen kivágott egypántos cipőket látni. A rövid szoknya divatjával karöltve jár a harisnyadivat. A tavaszi és nyári harisnyadivat legújabb kreációja a „lesült színű és a „rosé”, ami azt jelenti, hogy a színes harisnyák teljesen kimennek a divatból, a fehér teljesen lehetetlen lesz.
A hajviselet kizárólag nyírott haj, simán hátraolajozva, mintha egy sapka volna rászorítva, s hátul a tarkó felett erősen, bodrosan felfésülve. Az arcfestésnél fősúlyt a szemre fektetik, azt négy-öt színárnyalattal festik alá.
Ennyit a párisi divatról. Budapesten — bármennyire is hihetetlennek látszik — nem akceptálják annyira a párisi irányt, mint azt gondoljuk. A pesti nő sokkal nyugodtabb, sokkal szolidabb, hogy úgy mondjam nincs meg benne az a könnyedség, mint a párisi nőben, s így nem tudja egyéniségénél fogva átvenni azt az úgynevezett „chic parisient”, ami a párisi nőt jellemzi. Mert bármennyire helyesek, sőt joggal mondhatnék, szebbek a pesti nők, de azt, ahogyan a párisi nő öltözködni tud, ahogy megy az utcán, mozog a társaságban, annyi sikket, annyi rafinériát tud sugározni magából az megtanulhatatlan és utolérhetetlen a világ minden asszonya számára.
Ezek után joggal kérdezheti a kedves olvasó: igen, ez mind szép, de honnan vegyük elő azt, amiből csak némileg követhessük a fentieket. Sajnos, erre nem felelhetek, erre felelhetnek a mostani súlyos viszonyok. S amennyiben felkeltették a vágyaikat hölgyeim, bocsássanak meg, hisz jóhiszeműséggel írtam tudósításomat, s legfeljebb a kedves férj urak fognak rám haragos szemmel tekinteni s rám gondolni, ki oly merész voltam s a kedves feleségük legérzékenyebb húrjait, s leghőbb kívánságait pendítettem meg.”

Képalá: Danis Győző és Weinzierl Gitta Herczeg Ferenc Karolinájában,

Rákosszentmihályon. Fotó: Stróbl J. Nándor

 
Széman Richárd

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202104-szam-20210224