Ugrás a tartalomra

Mostantól Maderspach Viktor nevét viseli az Erzsébetligeti Színház melletti sétány

Maderspach Viktor emlékét őrzi a jövőben egy mátyásföldi sétány, amelynek névtábláját a körzet önkormányzati képviselőjével, Ács Anikó alpolgármesterrel közösen Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő szeptember 2-án délután avatta fel a katona-író leszármazottjainak jelenlétében.

Maderspach Viktor (1875-1941) a dél-erdélyi magyarság egyik meghatározó egyénisége volt. Mérnök, a Kárpátok híres vadásza, szilárd jellemű katona, az I. világháború többszörösen kitüntetett frontharcosa, Erdélyért, a Magyar Hazáért nagy áldozatokat vállaló rendíthetetlen hazafi. A Rongyos Gárda tagjaként szerepet vállalt Sopron és környéke megtartásában, az 1921-es sorsdöntő népszavazás kikényszerítésében. 1934-től 1941. október 3-án bekövetkezett haláláig Mátyásföldön élt családjával.

Kovács Péter polgármester elmondta, bízik abban, hogy Maderspach Viktort megismeri ezután még több fiatal és élete példa lesz a mai fiatal generáció számára, olyan hősként tekintenek majd rá, mint a ma divatos képregény és akciófilm hősökre. Szatmáry Kristóf Maderspach magyarságért tett hősies helytállását hangsúlyozta, valamint beszélt arról is, hogy milyen herkulesi erővel megáldott vadász volt.

Lacsny Péter, Maderspach unokája pedig felelevenítette nagyapja életének legfontosabb pillanatait és megköszönte az Önkormányzat vezetésének a támogatását, hogy köztiszteletben álló és méltán híres rokonáról közterületet neveztek el a Kertvárosban. Reményét fejezte ki, hogy jövőre az 1921-es II. Ágfalvai csata 100. évfordulója alkalmából szobort is emelhetünk Maderspach Viktor tiszteletére a 16. kerületben.