Ugrás a tartalomra

Oltás élmények

Kovacsik László
Mészáros Miklósné

Mészáros Miklósné már a második oltáson is túl van. Augusztusban tölti be 80. életévét, ezért ő is az elsők között regisztrált. Ő az internetes bejelentkezést választotta. Háziorvosától olyan értesítést kapott, hogy oltópontra kellene mennie, amely a kistarcsai Flór Ferenc kórházban van, meg tudja-e oldani az odautazást. Majd kicsit később arról értesítették, hogy mégsem ott, hanem az Uzsoki Kórházban fogják beoltani.


Már érkezésekor meglepetés érte. A bejáratnál egy katona fogadta, kezében a listával. Eligazította, hogy hol találja az 1-es oltópontot, és mivel családtag nem mehet be az épületbe, máris egy kísérő termett Margitka mellett, és elkísérte a megadott helyre. Ott egy kis tanakodás következett, mert Margitka penicillin érzékeny, így fontolgatták, hogy beoltsák-e vagy ne. Végül több szempontot mérlegelve az oltás mellett döntöttek. Ő a Pfizer-BioNtech típusú vakcinát kapta azzal a megszorítással, hogy ha otthon bármi változást érez a közérzetében, késlekedés nélkül hívni kell a mentőket. Ettől egy kicsit megijedt. Ezek után megkapta az oltást, majd várni kellett 30 percet, hogy nem lép-e fel valamilyen nem kívánt reakció. Szerencsére semmi rendkívüli nem történt. Közben megkapta az igazolást, amelyen rajta volt az oltás időpontja és a vakcina típusa is. Két katona figyelte azokat, akik a félórás biztonsági idejüket töltötték, hogy senki ne menjen el előbb, még, ha jól érzi magát, akkor sem. Ezután még az orvos vetett rá egy pillantást, majd átadta a papírokat, amely már tartalmazta a második oltás időpontját is és egy katona egészen a parkolóig kísérte, ahol már vártak rá.
A második alkalom is szinte ugyanígy zajlott, hasonlóan szervezetten, egyetlen pillanatra sem volt lehetősége senkinek elbizonytalanodni, mert mindig mindenkire jutott egy segítő fehér köpenyes, vagy katona. Mészáros Miklósné elmondta, hogy olyan kellemes meglepetés érte ezt a gördülékeny szervezettséget látva, hogy írt egy köszönő levelet a kórháznak, amelyre egy kedves hangú választ is kapott.
Kérdésünkre, hogy az oltások után tapasztalt-e valamilyen kellemetlen utóhatást elmondta, hogy az első oltás után egy napig egy kicsit fájt a karja az oltás környezetében. A második már egy kicsit rosszabb volt, amire föl is készítették. Az orvos elmondta, hogy elesettség, kedvetlenség, hidegrázás, enyhe láz és rossz közérzet előfordulhat, de ritka hogy egy embernél mindegyik megjelenjen. Így nem érte váratlanul, hogy két nappal a második oltás után szokatlan fáradtságot érzett, ami kitartott még a harmadik napon is. Majd szépen lassan elmúlt, és később már úgy érezte magát, mint az oltás előtt. A többi tünet nála nem jelentkezett.

A 80 éves Kovacsik László levélben regisztrált. Később a feleségével interneten is beküldték a jelentkezést, biztosra akartak menni. Ám kiderült, hogy ez fölösleges volt, mivel a levél addigra már beérkezett, ezért az internetes próbálkozást a rendszer elutasította.
Február 26-án 10 órára háziorvosa be is hívta a rendelőbe. Ki kellett töltenie a hozzájárulási nyilatkozatot, majd megkapta az oltást, amely a kínai Sinopharm vakcinát tartalmazta. Ezután egy fél órát ott kellett maradnia a váróteremben megfigyelésre. Mivel tökéletesen jól érezte magát már negyed óra után szeretett volna hazamenni, de a nővér rábeszélte, hogy szánja rá azt a 15 percet, mert úgy biztonságos. Azonban szerencsére se akkor, se az azt követő napokban nem lépett fel semmilyen kellemetlenség, így nagyon várja a második adagot, hogy teljes biztonságba érezze magát.

Hír kategória
Közzétéve
2021. 03. 12. - 13:29
Utoljára szerkesztve
2021. 03. 13. - 18:03