Ugrás a tartalomra

Ötven éves az Arany János Általános Iskola

Dr. Csomor Ervin alpolgármester, Kovács Katalin, az Északpesti Tankerületi Központ igazgatója és Antalóczy Csaba önkormányzati képviselő is megjelent azon az ünnepségen, amelyet az iskola fennállásának 50. évfordulója tiszteletére rendeztek a fél évszázados intézményben. Az évforduló kitűnő alkalmat kínált Kovács Sándorné Iskola a főváros peremén című könyvének bemutatására is.

Az 50. évforduló tiszteletére az iskola épületében és kertjében egész nap lázas tevékenység folyt. Már délelőtt megkezdődtek a családi kerti parti lebonyolításával kapcsolatos előkészületek. Ám ezúttal a család szó nem a papa, mama, gyerekek klasszikus modellre utalt, hanem az „aranyosok” igen népes családjára, mindazokra, akikben az elmúlt 50 évben diákként, tanárként, vagy szülőként valamilyen kötődés alakult ki az intézmény iránt. Mindenkit meghívtak, aki csak elérhető volt, így délutánra bizony már alig lehetett beférni az iskola kertjébe. Pattogott a tűz a bográcsok alatt, repült a labda, és kisebb nagyobb csoportokban folyt a múltidézés.

Míg az intézmény udvarán zajlott a szeptember végi vigasság, az iskola első emeletén megkezdődött az ünnepi alkalomhoz illő, rendhagyó könyvbemutató.

Először az iskola énekkara adott egy kis ízelítőt népi dallamokból Duong Anh Thu 7.a osztályos tanuló, valamint Czelleng Réka, egykori aranyos diák közreműködésével. Őket Szathmári Gabriella ének-zene szakos tanár készítette fel. Ezután Váncsa Zoltán Iskolában című versét mondta el Kovalik Melinda, egykori aranyos diák, később tanár. Dézsy Klaudia és Tábori Ármin, többszörös országos versenytáncbajnok párosának bemutatója után Jávor Annamária iskolaigazgató mondta el gondolatait, amelyek között némi visszatekintés után elhangzott az is, hogy az ünnepi műsorral nem az 50 éves iskolát kívánták megtisztelni, hanem az elmúlt fél évszázad történetét bemutató könyvet és annak szerzőjét, Kovács Sándorné egykori igazgatóhelyettest. Az intézményvezető elmondta még azt is, hogy a kötet olvasása közben mennyire érezhető Kovács Sándorné kötődése az intézményhez, és elkötelezettsége a tanítás, a gyerekek szeretete mellett. Szőkéné Küri Zsuzsanna Tóth Árpád Köszöntő című költeményének részletével emlékezett vissza az iskola falai között eltöltött diákéveire, majd későbbi pedagógusi pályájára. Szabin Dóra 6.a osztályos tanuló egy Wilhelm Popp darabot adott elő furulyán, végül pedig a könyv bemutatója következett.

A szerző ötlete alapján nem egy szokásos ismertetőt kaptunk a könyv tartalmáról, hanem volt tanítványok, diákok és kollégák közreműködésével megelevenítették a kötet egyes részleteit. Ezek közül különösen szórakoztató volt az a humoros összeállítás, amely diákok dolgozataiban talált, igencsak nevetségesre sikerült mondatokat idézett.

Végül Kovács Sándorné dedikálta legújabb könyvét, amelyik már a negyedik kötete a volt igazgatóhelyettesnek.

A könyvbemutató, és a köré rendezett ünnepi műsor nagy sikert aratott a hallgatóság körében, melynek végén a rendezvény két díszvendége, Decsi András, a férfi kardvívó válogatott szakági edzője, egykor az iskola tanulója, a XVI. kerület díszpolgára, és édesapja Decsi István mesteredző, a Kertvárosi Vívó SE elnöke is lelkesen tapsolt.

XVI. Kerületi Újság