Ugrás a tartalomra

Tájékoztatás a társasházzá alakulók figyelmébe

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett érdeklődésre tekintettel, a társasházzá alakulással kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

A Társasházakra vonatkozó jogi szabályozás a Társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény alapján lehetséges.

Társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiség van, vagy kialakítható.

Kérjük, minden esetben, még az ügymenet elindítása, ügyvéd felkeresése előtt tájékozódjanak a következőkről:

  1. a jogerős (végleges) építési / használatbavételi / fennmaradási engedély, illetve az egyszerű bejelentéssel épült épület esetében az épület felépültét igazoló hatósági bizonyítvány rendelkezik-e a kérelmezett lakásszámról, és ez megegyezik-e a kérelmezett lakásszámmal.

 

  1. a fenti dokumentumok hiányában a 21/2018. (VII. 6.) számú, a kerületi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendelet (KÉSZ) alapján lehetséges–e a több lakás kialakítása.
    (Ezügyben segítséget ad az önkormányzat hivatalos weboldalán található térinformatikai térkép, ahol utca, házszám, illetve helyrajzi szám alapján megkereshető a szabályozás:
    https://bp16.minerva.hu/minerva/bp16ker/internet.php)

Amennyiben mindkét pontra NEM a válasz, akkor nem lehet társasházzá alakulni, az önkormányzatnak nincs lehetősége hatósági bizonyítványt kiadni!

Amennyiben bármelyik pontra IGEN a válasz, akkor a társasházzá alakításnak a kerületi önkormányzatnál végezhető eljárási menete a következő:

  1. A lakásszám megváltozása településképi bejelentés köteles, amit az önkormányzat főépítészéhez kell benyújtani.
  2. Ha az önkormányzat tudomásul vette a településképi bejelentést, akkor kérelemre 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a rendeltetési egységek / lakások számának megváltozásáról.
  3. Ha a lakások száma megváltozik, a társasház alapításához szükséges az önkormányzat lakásszámot igazoló hatósági bizonyítványa.

Fontos, hogy kizárólag annyi lakásszám alakítható ki a társasházban, amennyit a használatbavételi engedély igazol.