Ugrás a tartalomra

Teljesen körbebiciklizhető a Kertváros

A Fővárossal közös sajtótájékoztatót tartott péntek délben a XVI. kerületi Önkormányzat, a „Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest XVI. kerületében” elnevezésű projekt zárórendezvényén, megünnepelve a kerület kerékpáros infrastruktúrájának a kiépülését. Budapest képviseletében Balogh Samu elmondta, hogy a Főváros vezetésének fontosak a kerékpáros fejlesztések, a közlekedésnek ez a zöld, fenntartható formája. Hangsúlyozta a közlekedésbiztonság jelentőségét is, külön kiemelve, hogy a XVI. kerület vezetése élen jár a 30-as zónák kialakításában, ezzel is segítve megőrizni a kertvárosi jelleget.

A XVI. kerületi Önkormányzat nevében Szász József alpolgármester, aki stílszerűen biciklivel érkezett a sajtóeseményre, köszöntőjében elmondta, hogy már ki is próbálta az új szakaszt, ami egyébként Kistarcsa központját köti össze a Kertvárossal, és így egyúttal Budapest központjával is. Elmondása szerint az Önkormányzat már folyamatban lévő, saját futó projektjeivel csatlakozott a programhoz, azaz a közlekedés biztonságát segítő folyamatos útfelújítások és kerékpárosutak kialakítása az elmúlt évek vállalásai során konstans megvalósultak. Ennek kapcsán örömmel jelentette be az alpolgármester úr, hogy a jövő héten átadják az utolsó leaszfaltozott utat is Cinkotán, így a kerület ezen részén is megszűnnek a földutak.

Ahogy Szász József fogalmazott, a biciklis fejlesztések elengedhetetlen részét képezik a természeti kincsek védelmében kialakított pihenők és különféle tanösvények a kerékpárutak mentén, amik a környezet és az élővilág megismerését szolgálják, mindezen felül pedig az a több mint 1000 elültetett fa is bizonyítja a kerület elköteleződését a környezet- és a klímavédelem mellett.

A Magyar Állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében, Európai Uniós forrásokból is finanszírozott kerékpáros fejlesztéseknek hála, amik Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Közlekedési Központ és XVI. kerületi Önkormányzat együttműködésében valósultak meg, a XVI. kerület öt településrésze össze lett kötve egymással egy összefüggő biciklis úthálózatban, valamint ki lett építve a kapcsolat az agglomerációval és a szomszédos kerületekkel is, így a Kertváros már nevéhez méltó módon biciklivel is teljesen körbe- és átjárható.