Ugrás a tartalomra

Testvértelepülési találkozók

Kovács Péter polgármester beszámolója Pozsonypüspöki látogatásról:

Testvértelepülésünk a választás óta épp a 13. képviselő-testületi ülését tartotta, de közös erővel nem hagytuk, hogy a babonás félelmekkel terhelt szám rossz ómenként telepedjen ránk, és hivatalosan, mind a két fél részéről száz százalékban megszavaztuk a barátság megerősítését szolgáló memorandumot. Ennek tükrében a jövőben az amúgy is jó kapcsolatokat, ha lehet még magasabb szintre emeltük Roman Lamos barátommal, Pozsonypüspöki polgármesterével. Mostantól a kulturális és a sportrendezvények látogatása mellett előtérbe helyezzük a történelmi emlékhelyek gondozását, sőt még alkalmi szakmai tanácskozásokra is sor kerül a jövőben.

Nagy reményekkel tekintek a testvértelepülési együttműködésünk kiteljesedésére, bízom benne, hogy másoknak is jó példával szolgálunk a szlovák-magyar kapcsolatok ápolásában.

 

Kovács Péter polgármester beszámolója Waltershausen testvértelepülésünk látogatásáról:

Harmincöt évnyi polgármesteri megbízatást a háta mögött hagyva, Waltershausen leköszönő polgármestere, Michael Brychcy és a város delegációja látogatott el hozzánk egy hosszú hétvégére, hogy kollégákként hivatalosan is elköszönhessünk egymástól.

Waltershausennek mindig is kiemelt helye lesz a kertvárosiak szívében, hiszen ez volt a kerület legelső testvértelepülése, ezért mai felfedező utunk első állomása a május legelején, az uniós csatlakozás 20. évfordulója alkalmából állított emléktáblához vezetett, melyen városuk neve is szerepel.

A baráti séta során igyekeztünk minden olyan büszkeségünket megmutatni, ami a legutóbbi látogatásuk óta épült, így jártunk a Kertvárosi Olimpikonok Parkjánál, mindkét kilátónknál, a Tanyaudvaron, a Naplás-tónál, és természetesen a nemrégiben felavatott, a német-magyar Kárpát-medencei együttélés ezer évét bemutató emlékművet is felkerestük.

Szóba kerültek a választási eredmények, a helyi városvezetési sajátosságok, azon pedig igazán elcsodálkoztak, hogy kerületünk minden pontján ingyenes a parkolás.

Német barátaink a délutáni kötetlen programok után - és szívből remélem, hogy élményekkel feltöltekezve -, holnap reggel indulnak vissza. Nagyon köszönjük a látogatást, Michael! A polgármesteri széken túl is további sikereket, nagyon jó egészséget kívánok!