Ugrás a tartalomra

Trianonra emlékezett a Kertváros

A villám sújtotta fatörzs újra megeredt – ezzel a hasonlattal kezdte beszédét Szatmáry Kristóf a trianoni békediktátum századik évfordulóján arra utalva, hogy az 1920-as országcsonkítást és a múlt század viharait nem csak túlélte a magyarság, de az utóbbi évtizedben újra megerősödött, fejlődő pályára állt.

A XVI. kerület országgyűlési képviselője az Önkormányzat Trianon-emlékműnél megtartott központi emlékgyűlésen hangsúlyozta: „ma erősebbek vagyunk, mint bármikor az elmúlt száz évben. Képesek vagyunk megvédeni magunkat, és képesek vagyunk kiállni a magyarságért bárkivel szemben.” De rámutatott arra is, hogy a Kárpát-medencében élő népeket összeköti a sorsuk.  „A Trianon utáni világ nemcsak nekünk magyaroknak szerzett állandóan fájó sebet, de tragédiák sorát szülte az utódállamok és annak államalkotó népeinek körében is” – emlékeztetett, s éppen ezért megbékélést sürgetett, aminek viszont a véleménye szerint elengedhetetlen feltétele a határon túli magyarság jogainak elismerése és szavatolása.

Kovács Péter polgármester felidézte: a nemzetegyesítés 2010-ben kezdődött, amikor az Országgyűlés elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, egyúttal június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította, hogy „azt hangsúlyozzuk, ami összeköt”. A kerület vezetője szerint ezzel lezárult egy korszak a magyar történelemben, egy olyan korszak, amelyben azt hirdették, „merjünk kicsik lenni”. Az elmúlt évtizedben elindult a büszke, de gőg nélküli munka, amit folytatnunk kell, „mert céltudatos és keményen dolgozó magyarok nélkül nincs magyar feltámadás”.

A polgármester végül arra kért mindenkit, hogy „ott, ahol van, azzal amije van, oly módon, ahogy tudja, de tegyen meg mindent azért, hogy ez a nemzet ismét felemelkedjen. Mert tudjuk jól, reméljük, hisszük, hogy a magyar nemzet nem csak volt, de lesz is.”

A Trianon 100. évfordulójára szervezett emlékműsor a virtuális térben már délelőtt 10 órakor elkezdődött, amikor az Önkormányzat YouTube csatornáján, majd pedig a Facebook-oldalán is megjelent Az Összetartozás Lángjai című videóklip, amit a Kertváros a P. Mobillal közösen készített el. Kora délután pedig az egyes településrészek tartották meg hagyományos rendezvényeiket Rákosszentmihályon, Árpádföldön, Cinkotán és Mátyásföldön. Az emlékezők ezek végeztével vonultak át a sashalmi Trianon-emlékműhöz, ahol a kerület központi megemlékezését tartották élőzenével, koszorúzással és mécsesgyújtással.