Ugrás a tartalomra

Várják a kisgyermekeket a Kertváros egyetlen német nemzetiségi csoportjába

A XVI. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával már több mint tíz éve működhet kerületünkben német nemzetiségi csoport a Szentmihályi Játszókert Óvodában (1161 Budapest, Baross utca 141.).

Folyamatosan várják a jelentkezőket a Teknős csoportba, ahol a német nemzetiségi szokások és hagyományok ápolása mellett nagy hangsúlyt kap a mindennapokban mind a magyar, mind a német nyelv párhuzamos fejlesztése és megerősítése, így a nem német anyanyelvi környezetben nevelkedő gyermekek is fogékonnyá válnak a német nyelv és kultúra iránt. A német önkormányzat által rendezett Márton-napi felvonuláson, Mikulás-ünnepségen és egyéb rendezvényeken pedig minden évben nagy sikert arat az ovisok fellépése.

Ahogyan a német csoportot vezető Varga-Pető Krisztina óvodapedagógus elmondta, a XVI. kerület egyetlen német nemzetiségi vegyes óvodai csoportjába a gyermekek 3 éves kortól 6-7 éves korig járhatnak. A kicsik gyorsan tanulnak a nagyobbaktól, a nagyok szeretettel segítik a kisebbeket a mindennapokban is.

A csoportban a magyar és a németes óvó néni egymást kiegészítve végzi a feladatokat, a gyermekek nevelését. Nagy hangsúlyt fektetnek a magyar és a német nyelv párhuzamos fejlesztésére, megerősítésére és a hagyományok ápolására. Fontosnak tartják, hogy mindkét nemzetiség ünnepei, szokásai megjelenjenek a csoport életében, ez a különböző témák tervezésénél is előtérbe kerül. Az adott témaköröket mindkét nyelven feldolgozzák, természetesen szem előtt tartva a gyermekek egyéni sajátosságait, a gyermekcsoport aktuális összetételét. A bábozás, illetve a dramatizálás segítségével a gyermekek észrevétlenül tudják elsajátítani az új ismereteket, játékosan bővül német nyelvi szókincsük a rendszeresen visszatérő, ismétlődő helyzetek alkalmával.

A német nyelvi foglalkozásokra az úgynevezett „Morgenkreis” segítségével hangolódnak rá, amely a mindennapokban megjelenik, és ebből az énekek, versek, mondókák, játékok mellett természetesen az egyszerűbb beszélgetések sem maradhatnak ki. A német nyelvet nem fordítja le a pedagógus a gyermekeknek, hiszen ez az ún. „Sprachbad” (nyelvi fürdő), amely segítségével a gyermekek megértik az adott szó, mondat jelentését, pontosan úgy, ahogyan a gyermekek az anyanyelvüket is tanulják. Az új és a már tanult dolgokat is sokat ismétlik, így észrevétlenül rögzül a feldolgozott anyagok német nyelvű szókincse.

A csoport elsődleges célja, hogy a gyermekeket fogékonnyá tegyék az idegen nyelv iránt, megszeressék a német nyelvet és kultúrát.

Mint minden évben, most is szeretettel várják az új kiscsoportos gyermekek érkezését, érdeklődni a Szentmihályi Játszókert Óvodában lehet.