Ugrás a tartalomra

Veszélybe került a 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének fővárosi projektje

A Tarlós István által vezetett Fővárosi Önkormányzat elkészíttette az M2-GHÉV projekt engedélyes terveit, mely így felkészült arra, hogy a 2021-2028 közötti Európai Uniós költségvetésben kiemelt budapesti fejlesztés lehessen. A Kormány és Vitézy Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója minden lehetséges támogatást megad a Főváros új vezetésének a projekt folytatására. Mint ahogy Vitézy Dávid fogalmazott Szatmáry Kristóf a XVI. kerület országgyűlési képviselőjének írt válaszlevelében:

„a hatályos kormányzati dokumentumok teljes egészében támogatják a projektet… a projekt előrehaladásához a Kormányzat minden lehetséges és észszerű támogatást és eszközt megadott, és jelenleg semmiben nem akadályozza, hátráltatja vagy lassítja, sőt, kifejezetten segíti a kormányzati adminisztrációs (rendeleti, határozati stb.) háttér a projekt alapos és jó minőségű előkészítését.”

Karácsony Gergely főpolgármester jelöltként a XVI. kerületi kampánykörútján azt mondta a projektről, hogy kiváló koncepció, a választópolgárok már türelmetlenek és nem újabb ígéreteket szeretnének, hanem valóban szeretnék látni, hogy ez a projekt megvalósul. Azt is elmondta, hogy a beruházás fontos Budapestnek, fontos a XVI. kerületieknek is, mert jelenleg a HÉV vonalak keresztbe vágják a kerületet. Karácsony Gergely akkor úgy gondolta, ideje annak, hogy a sok-sok beszéd után érdemi cselekvés legyen ezen a területen, Budapest egyik legfontosabb projektje ez. Főpolgármester jelöltként akkori kampány beszédében azt vállalta és ígérte a kerület lakóinak, hogy ezt a folyamatot fel fogja gyorsítani.

Ahogy főpolgármesternek választották úgy látszik megváltozott a véleménye. Már nem fontos számára sem a projekt sem annak felgyorsítása, hiszen a 2019. november 27-i ülésen nem támogatta Kovács Péter polgármester költségvetési módosító javaslatát, amely a projekt felgyorsítása érdekében a kiviteli tervek elkészítését biztosította volna.

Mi több, a 2020. évi fővárosi költségvetésbe sem tervezett be egyetlen fillért sem a projekt folytatására.

Kovács Péter polgármester éppen ezért újabb módosító javaslatot nyújt be a Fővárosi Közgyűléshez, amely 1,1 milliárd forintot biztosít a kiviteli tervek elkészítéséhez: az Örs vezér téri összekötésre és a Cinkotáig tartó kéregvasútra.

Amennyiben a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése nem fogja támogatni ezt a módosító javaslatot sem, úgy végképp elesünk attól a lehetőségtől, hogy 2028. előtt befejeződhessen a HÉV és a metró összekötése. Ezért egyedüli felelősséget Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergelynek kell vállalnia.

Be fog bizonyosodni, hogy a HÉV- metró összekötés projektje mindenkinek fontos. Fontos a XVI. kerületieknek, az agglomerációban élőknek, a Kormánynak, egyedül a Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzatnak nem.

Budapest, 2020.02.25.

Szatmáry Kristóf
országgyűlési képviselő

Kovács Péter
polgármester