Ugrás a tartalomra

Vidékről Budapestre költöztünk

Terveink között szerepel, hogy a jövőben megszólaltatunk kerületi fiatalokat, akik korosztályuk életérzéséről, problémáiról, iskolával, továbbtanulással kapcsolatos gondjairól mesélnek nekünk. A sort a Corvin Mátyás Gimnázium 10. b osztályos tanulója, Németh Kíra Gabriella kezdi, aki élete egyik fordulópontjáról mesél.

Tíz éves voltam, amikor nagy változás következett a megszokott kis életemben. Családommal vidékről Budapestre költöztünk. Emlékszem, teli voltam várakozással a jövőt illetően. Vidámpark, állatkert, Fővárosi Nagycirkusz, Városliget, Margit-sziget, Duna-part, Országház, a Budai Vár – ezek jutottak először eszembe, amikor megtudtam, hogy Budapestre költözünk. Ezeken a helyeken már többször is megfordultam egy-egy kirándulás alkalmával. Minden egyes utazás előtt nagyon izgatott voltam, hogy minél több nevezetes helyre eljussak.

Budapest otthonról nagyon távolinak tűnt! Egy kis faluban cseperedtem fel a nyugati határ mellett. Nagy házunk és udvarunk volt, ahol mindig felszabadultan játszhattam. Homokozó, hinta, csúszda, bicikli, gördeszka, roller – ezek voltak a kedvenc játékaim. Lédire, a tacskó kutyánkra még mindig szívesen emlékszem. Soha nem unatkoztam. A kertünk tele volt gyümölcsfákkal, a korai ropogós cseresznye ízét még ma is érzem a számban. Kertünk végében végtelen gabonatábla, ahonnan néha őzikék és mezei nyulak kíváncsiskodtak. Nagyon szerettem a vidéki életet, az évnek minden szakaszában.

Hálás vagyok, hogy a nyüzsgő és zajos belváros helyett ebben a kertvárosban találtuk meg új otthonunkat. A környék csendes és barátságos. Egy olyan iskolai közösségbe kerültem, ahol tanár és diák egyaránt segített a gyors beilleszkedésben. Hamar meg is találtam a helyem az új osztályban. Óvodás koromtól énekkarra jártam, és a helyi néptánccsoport növendéke voltam. Örömömre ilyen szakkörök az új általános iskolában is működtek. A közös próbák, a fellépésekre való felkészülések alatt egyre több barátot szereztem. Egyik legkedvesebb emlékem, amikor a néptánc-

csoporttal meghívást kaptunk egy lengyelországi fellépésre. Több napot töltöttünk egy lengyel kisvárosban, ahol elsajátíthattunk néhány helyi táncot. Kezdtem feloldódni, és jól érezni magam az új környezetben.

A szüleim segítségével próbáltam megismerni a lüktető belvárost. Először is a régi ódon épületek, hidak, múzeumok és a színházak keltették fel az érdeklődésemet. Egyik kedvenc környékem a Duna-part, ahol órákon át szívesen sétálok. Minden egyes alkalommal rá tudok csodálkozni arra, hogy milyen gyönyörű ez a város! Mire megszoktam az új körülményeket, elérkezett a pályaválasztás. Mivel Budapest közlekedésének átlátása még komoly gondokat okozott, abban biztos voltam, hogy nem szeretnék a belvárosban tanulni. Szerencsére felvételt nyertem a kerületi Corvin Mátyás Gimnáziumba, ahová nagyon szeretek járni. Már hét év telt el, amióta ide költöztünk, és Budapest szép lassan az otthonommá vált. Nagyon tetszik a városban, hogy tömegközlekedéssel néhány perc alatt rengeteg hely elérhető, és mindig lehet valami jó programot találni. Szeretek színházba, moziba és koncerteke járni. Az első nagy koncerten való részvétel örök élmény marad. Kedvelem, hogy egy-egy színházi előadás miatt nem kell vidékről a városba utazni. A Kertvárosban elsősorban szabadtéri programokon szoktam részt venni. A családommal szeretünk nagyokat kerékpározni a Naplás-tó környékén, melyről eszembe jut régi lakhelyem szabadtéri pihenőhelye.

A fővárost igyekszem még jobban megismerni, a Kertvárost már sikerült megszokni és megszeretni, mert nagyon sokban hasonlít a vidéken töltött évekre.

Németh Kíra Gabriella

Corvin Mátyás Gimnázium 10.B

XVI. Kerületi Újság 

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/20211-szam-20210113