Ugrás a tartalomra

Vírusfelejtő- civil szerveztek rendezvényei

A korlátozások miatt egyre halmozódott az emberekben a hiányérzet, hiszen a szokásos tavaszi rendezvények elmaradtak. Ez indította arra a Cinkotáért Közhasznú Egyesület vezetőjét és a Nagycsaládosok kerületi elnökét is, hogy megtartsák első idei szabadtéri rendezvényüket. Ám felelőtlenség lenne azt a látszatot kelteni, hogy már minden a régi, nem kell óvatosnak lennünk. A környező országokból egyre aggasztóbb hírek érkeznek a koronavírussal kapcsolatban. Így aki hasonló rendezvényeket szeretne tartani, mérlegelje a kockázatot, kövesse a híreket, mert a helyzet napok alatt is sokat változhat. Amikor az alábbi két rendezvényt tartották, a kockázat minimálisnak tűnt, így mindkettőre ellátogattunk. Azóta külföldön romlik a helyzet, így a címben kifejezett vágy a vírus elfelejtésére sajnos még nem aktuális.
A Cinkotáért Közhasznú Egyesület elnöke, Dernovics Mihály úgy ítélte meg, hogy az új fertőződések alacsony száma július 4-én lehetővé tesz egy évadnyitó összejövetelt. Semmi más cél nem vezette, csak az, hogy a hosszúra nyúlt tilalmi időszak után ismét együtt legyen a csapat, legyen ismét egy közös élményük. Az ötlet lelkes támogatásra talált a tagság körében. Az ilyen összejöveteleknek nem szokott ártani egy jó kis bográcsban főtt étel. Ehhez a cinkotaiaknak megvan az emberük Besenyei János személyében, aki hivatalosan ugyan nem mesterszakács, csak nagyon tud főzni, tehát mégis mesterszakács, csak nincs róla papírja. Július első szombatján már délelőtt tüzet rakott a bogrács alatt, hogy délutánra elkészüljön a lakoma. Saját bevallása szerint nagyon izgult, hogy jól sikerüljön az étel, de ezt – miután megkóstolták a főztjét –, kevesen hitték el neki. A gasztronómiai élvezetet persze a cinkotai asszonyok még tudták fokozni a legendás süteményeikkel, amelyekből szintén jutott mindenkinek, és leöblíteni is volt mivel a finomságokat. Így tehát a Cinkotáért Közhasznú Egyesület tagjai – közel 40 fő – egy kellemes szombat délutánt töltöttek el együtt, fehér asztal mellett.

A XVI. Kerületi Nagycsaládosok Egyesületének (NE) tagjai szintén nincsenek hozzászokva, hogy hónapokig nem látják egymást. Ezért a kedvező vírusügyi helyzetet kihasználva megrendezték a Szabadulj ki a karanténból! című családi napjukat. A gyerekeket kézműves foglalkozással, akadálypályával, és a kéttagú Répa, Retek Mogyoró nevű énekes duóval szórakoztatták. A duó azonban nem csak gyerekdalokkal, hanem látványos játékokkal is elkápráztatta a kicsiket, és valljuk be, a szülőket is. A zenével kísért közös játék láthatóan nagy sikert aratott a jelenlévők körében.
A rendezők Simon Mariannal, a NE elnökének vezetésével gondoltak az apukákra is, akiknek a közeli apák napja alkalmából sörivó versenyt rendeztek.
Az asztalokon sok-sok süteménnyel és egészséges itallal pótolhatták a résztvevők az intenzív játékban elvesztett energiájukat, és miközben szólt a zene, készültek a kézműves alkotások, és fölkerültek az arcokra a szebbnél szebb arcfestések. Három szakértő apuka, nagypapa felügyelte a bográcsban rotyogó finomságot, hogy egy nagy közös étkezés is legyen a hazavihető élmények között. Hiszen a közös élménynek összetartó ereje van.  

Mészáros Tibor