Ugrás a tartalomra

Átadták a Cinkotai Egészségházat

Önkormányzatunk és a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat (KESZ) vezetői, valamint számos cinkotai érdeklődő jelenlétében június 5-én átadták a Cinkotai Egészségházat.

Kiss Marianna a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója üdvözölte a megjelenteket, majd felkérte Kovács Péter polgármestert, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőt, Ács Anikó és Szász József alpolgármestereket, valamint dr. Varga János háziorvost, az Egészségház egyik későbbi orvosát, hogy közösen vágják át a bejáratnál kifeszített nemzeti színű szalagot.
Kiss Marianna elmondta, hogy 6 éve indult az a program, amelynek célja minden évben egy háziorvosi rendelő felújítása. Az idei év annyiban más, hogy nem felújítás, hanem egy teljesen új egészségügyi intézmény felépítése történt a legkorszerűbb eszközökkel felszerelve.
Szatmáry Kristóf azt emelte ki, hogy a XVI. kerületben sok egészségügyi beruházás saját erőből valósul meg, és az új egészségügyi intézmény több mint 10 ezer cinkotai számára jelenthet az eddiginél sokkal színvonalasabb környezetet az orvosi ellátáshoz. Megemlítette még azt is, hogy az új rendelő egész más dimenzióba kerül, ha megvalósul a HÉV-METRO összekötése, hiszen akkor az egészségház szemben lesz a 2-es Metro cinkotai megállójával.

Kovács Péter polgármester arról beszélt, hogy régi adósságát törlesztette az Önkormányzat az új egészségház felépítésével, hiszen a Rádió utcai rendelő már egészségügyi ellátásra szinte teljesen alkalmatlan volt. A polgármester elmondta, hogy a Rádió utcából átköltöző felnőtt, gyermek és fogorvosi rendelőn kívül itt „lakik” majd a védőnői szolgálat is, és az egészségügyi funkciókon kívül három üzlethelyiség is helyet kap az épületben, továbbá megoldott a parkolás is, amely a Rádió utcában sok gondot okozott. Az épületben lift is segíti a nehezebben mozgó betegek közlekedését.
Idén azonban nem csak ez az egy egészségügyi beruházás szerepel a tervekben, hiszen július elején kezdődik a Hősök terei orvosi rendelő belső felújítása. (A rendelések december 31-ig változatlan időben, de más helyszíneken folytatódnak, amelyről részletes tájékoztató olvasható a 4. oldalon.)  
A megnyitó után Kiss Marianna végigvezette az önkormányzat elöljáróit és a cinkotai érdeklődőket az épület összes helyiségein. Az új intézmény bejárásán részt vett Kalmár Patrícia tiszti főorvos is.
Ünnepi műsorról a Cinkotai Huncutka Óvoda Pitypang csoportja gondoskodott, akik hagyományos népviseletbe öltözve mutatták be néptáncprodukciójukat.
A következő feladat most az átköltözés lebonyolítása, és a helyiségek berendezése, hogy a terveknek megfelelően június végén (lásd 4.oldal, táblázat) birtokba vehessék az orvosok, és a gyógyulni vágyók az új intézményt.
Az önkormányzat 600 millió forintot költött a Cinkotai Egészségház megépítésére.


Mészáros Tibor - XVI. Kerületi Újság