Ugrás a tartalomra

Átadtuk kerületünk új büszkeségét a Reformátorok terét

2017. október 29-én átadtuk kerületünk új büszkeségét a Reformátorok terét, a Közép-Európában egyedülálló Reformáció emlékművel.

Kovács Péter polgármester arról beszélt, hogy a reformátorok 500 évvel ezelőtt a vallást, a hitet nem eldobták, hanem újraformálták. A polgármester szerint ez történt ezzel a térrel is: elhanyagoltan nem jelentett semmit az itt élőknek, de most átformálták, hogy egy olyan tér lehessen, ahonnan a kertvárosiak körülnézhetnek, és ahol elgondolkodhatnak azon, van-e valami az ő életükben, környezetükben is, ami megreformálásra vár.

Az emlékművet Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldotta meg.

A tér közepén álló reformáció emlékmű R. Törley Mária szobrászművész alkotása. Az emlékmű részét képezi a két egyházalapító, Luther Márton és Kálvin János, valamint a vallásszabadságot biztosító bécsi békét aláíró Bocskai István fejedelem egész alakos bronz szobra, középen egy szökőkúttal.

A Sashalom és Rákosszentmihály találkozásánál kialakított 12 000 négyzetméteres tér, közepén a reformáció emlékmű költsége nélkül, 336,5 millió forintból valósult meg. A Gellért-heggyel azonos tengerszint feletti magasságban lévő parkban egy 17 méter magas kilátó és egy 80 négyzetméteres kávézó került kialakításra.

Az átadó ünnepségen beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Gulyás Gergely a Fidesz frakcióvezetője, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőnk és Kovács Péter polgármester.