Ugrás a tartalomra

Az élet nem állt meg - Tanyaudvar

A veszélyhelyzet alatt lakásunkba szorulva hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a falainkon kívül is megállt az élet. Hogy mennyire nincs így, arra mutatunk néhány példát.
Sok egyéb kerületi helyszín mellett a Tanyaudvaron nagy a mozgás, ahol szinte minden héten valami látványos változásnak lehetünk tanúi. Azon kívül, hogy az állatállomány is jelentősen bővült, gombamód szaporodnak a tetszetős és emellett állatbarát „lakosztályok”. A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat tagjai szinte kivétel nélkül ezermesterek. Oláh Csaba vezetésével folyamatosan építkeznek a területen, és nemsokára egy valóságos kis kerületi állatkertté varázsolják a mezőőrök Sarjú utcai központjának udvarát.
Oláh Csaba, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat vezetője elmondta, hogy a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központból megvásárolt egy-egy családot mind a hét őshonos tyúkfajtánkból. Mindegyikből egy kakas és négy tyúk érkezett a Tanyaudvarra, ahol egy „hétlakásos” egymástól elszeparált lakrészekkel rendelkező tyúkházban kaptak helyet. Emellett az ennél sokkal kevésbé védett baromfiudvar is megmarad, de az új jövevények képezik majd a törzsállományt.
Már nem kényszerülnek társbérletre a libák és a kacsák sem. Saját kis tavuk mellett ketreceikbe húzódhatnak vissza éjszakára. A palánkkerítés és a ketrecek ajtaja, valamint dróthálós oldalfalai még most készülnek, de végül éjszakára zárható, rókaálló lakosztályok lesznek.
A Kerületgazda Szolgáltató Szervezet segítségével – akik földmunkagépekkel, szállítóeszközökkel, valamint kétkezi munkájukkal vesznek részt az építkezésben – épül a disznóól is, amelyben a mangalica mellett még más őshonos fajták is helyet kapnak.
A felújított épület hátsó, düledező részének lebontásán is túl vannak, és már alapozási munkálatokat végeznek a kőművesek. A romos épületrész helyén mellékhelyiségekkel is felszerelt oktatóterem épül, a legvégén pedig lesz egy nagyméretű szaletli kemencével, konyhabútorral és konyhai eszközökkel berendezve. A tanyaudvar valószínűleg a jövőben a kerület egyik legnépszerűbb pontja lesz a családok számára.
Növelheti a környék vonzerejét, hogy a Tanyaudvar L alakú területe által közrezárt saroktelken egy vállalkozó japánkertet épít, amelynek földmunkái már szintén megkezdődtek.
XVI. Kerületi Újság