Ugrás a tartalomra

Az építés folytatódik

Év elején megszokott, hogy kicsit visszatekintve az elmúlt esztendőre is, számba vesszük, mire is számíthatunk az új évben. Erről kérdeztük kerületünk országgyűlési képviselőjét, Szatmáry Kristófot.

– Számos újdonságot hozott az idei év kezdete is. Abban az értelemben persze nem váratlanok ezek, hogy egy évekkel ezelőtt megkezdett munkának a szerves részei. Kormányzati szinten 2010 óta egyértelműek a prioritások, a magyar gazdaság stabilitása, a munkahelyek megőrzése, újak teremtése, és a családok támogatása.

Nekem, mint a Kertváros országgyűlési képviselőjének pedig egyértelműen az a célom, hogy kerületünk fejlődése – ahogy az elmúlt években is – töretlen legyen. Ami újdonságot hoz 2021., az tulajdonképpen nem más, mint az eddigi eredményeink továbbépítése.

Persze adódnak olyan élethelyzetek egy ország, egy település életében, amelyek váratlan, új kihívásokat jelentenek, de alapvető céljainkat ez nem befolyásolja. A koronavírus jelenléte csak még inkább megerősített bennünket abban, hogy mennyire fontos a munkahelyek védelme és újak teremtése. Arra pedig személyesen is nagy hangsúlyt fektetek, hogy például a kerület fejlesztése ne torpanjon meg most sem.

– Említette a családok támogatását, amelynek keretében újabb otthonteremtési programelemeket jelentettek be. Melyek a legfontosabb részletek, amikre érdemes odafigyelni?

– Magyarország történetének legnagyobb otthonteremtési programja zajlik már évek óta, amellyel az a célunk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje felett. Ez most újabb jelentős elemekkel bővül.

Teljes részleteibe talán nem is lenne hely most belemenni, de a legfontosabbak közé tartozik, hogy az új építésű ingatlanok áfája 27%-ról 5-re csökken. Aki pedig CSOK-ot is igénybe vesz az új lakás vásárlásakor, annak ezt az 5%-ot sem kell megfizetni. Emellett mentesülnek az illeték alól azok, akik CSOK-kal vásárolnak akár új, akár használt ingatlant. Ha konkrét számokra lefordítjuk, ez azt jelenti, hogy egy család akár 7-8 millió forintot is megtakaríthat az új kedvezményekkel. Fontos, hogy, aki maga építkezik, az is részesül támogatásban, 5 millió forintig visszaigényelheti ugyanis az áfatartalmat.

– Ahogy tapasztalható, nagy az érdeklődés egy újabb intézkedés iránt, amely szerint állami támogatással lehet lakásfelújításba kezdeni. Az érdeklődéssel együtt persze még sok a bizonytalanság is, hogy kik vehetik igénybe és milyen munkákat lehet elvégeztetni egyáltalán.

– Ezzel egy hosszabb távú programba kezdtünk bele, amelyet 2022 végéig igénybe lehet venni. A lényege, hogy az állam a lakásfelújítás költségeit utólag megtéríti 50%-ban, maximum 3 millió forintig. Mielőtt belekezdene bárki, persze érdemes tájékozódni minden részletről. Ha valakinek akár általános, vagy konkrét, személyre szabott kérdése merülne fel, engem is megkereshet, és igyekszem a megfelelő válaszokat megadni. Egyébként szinte minden otthonfelújítással kapcsolatos munkavégzésre igényelhető a támogatás, a tetőfelújítástól kezdve a nyílászáró cseréken át egészen a fűtésrendszer korszerűsítéséig. A konstrukció már egy gyermek után jár és házaspárok mellett azok is igénybe vehetik, akik gyermeküket egyedül nevelik. Akiknek nincs megfelelő önerejük, azok maximum 3%-os otthonteremtési kölcsönt is kaphatnak.

– Az országos jelentőségű intézkedések mellett a kertvárosiak életében milyen újdonságokat hozott 2021?

– Ami biztos, hogy fejlődünk, épülünk tovább 2021-ben is! Év végére két jó hírt is kaptunk, amire persze Kovács Péter polgármester úrral mi már vártunk, mert a lobbizást korábban megkezdtük. Az egyik, hogy a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola teljes felújítására és bővítésére megkaptuk a kormány támogatását, 2,6 milliárd forintot. Ezzel kerületünk történetének legnagyobb iskolai beruházását tudjuk most megcsinálni 2022-re.

A munkát január első hetében már meg is kezdte a kivitelező. Ugyancsak év végére derült ki hivatalosan is, hogy a kormány 106 millió forintos támogatást ad, hogy elő tudjuk készíteni egy idősotthon építését, ami azért is fontos, mert jelenleg ilyen intézmény a helyiek számára nem elérhető itt a Kertvárosban.

– Mi az, amire 2021-ben országgyűlési képviselőként a legnagyobb hangsúlyt fogja fektetni?

– Alapvetően meg van az a néhány terület, amit a legfontosabbnak tartok képviselőségem kezdete óta, és amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a kerületünk még inkább otthonos és élhetőbb legyen. Az oktatási intézmények rendbe tétele mellett ide tartozik az egészségügy, a közlekedés és a zöld, rekreációs lehetőségekkel ellátott Kertváros ügye. Számomra ezek a prioritások ebben az évben sem változnak. Ezeken a területeken is mindenképp épülünk tovább.

A XVI. kerület történetének legnagyobb egészségügyi beruházását, a Jókai úti szakrendelő teljes korszerűsítését már tavaly megkezdtük közel 2,5 milliárdos kormányzati támogatással. Ennek az eredményét az év végén át fogjuk adni a kertvárosiaknak. A közlekedés terén régi-új ügyünk a HÉV-metró összekötése. Ha visszaemlékszünk 2021-re, akkor ez az év arról fog szólni, hogy újra sínen van a projekt. Mert évekkel korábban ugyan nekifogott a Főváros, de a jelenlegi budapesti vezetés leállította, úgyhogy itt el kellett érnünk, hogy a kormány vegye át a megvalósítást és biztosítsa a szükséges forrásokat. Itt az eddigi eredmények megmentéséről szólt a 2020-as év, 2021-ben már foglalkozhatunk a projekt részleteivel újra. Szintén régi-új ügy a Budapesti Útépítési Program, amellyel építjük az utakat a Kertvárosban is. Szerencsére itt olyan problémánk nem volt, nem is lesz, mint az előző esetben. A kormányzati szándék töretlen és a források is biztosítottak, hogy valamennyi belterületi földutunkat leaszfaltozzuk. Persze más oldalról azért vannak problémák útfelújítás kapcsán. A Fővárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy 2023-ig egyetlen fillért sem költ a kerületünkben lévő saját fenntartású útjaik felújítására. A már betervezett forrásokat is lenullázta, ezért nem tudott elindulni például a Magtár és a Rózsa utcák rendbetétele.

– A fővárosi kezelésben lévő utak ráadásul jellemzően nagyobb forgalmat lebonyolító, fontosabb közlekedési vonalak. El lehet érni a Fővárosnál, hogy mégiscsak újítsanak fel az útjaikból az előttünk álló években?

– Én is és polgármester úr is többször kifejezésre juttattuk, hogy ez a döntés számunkra elfogadhatatlan és a kertvárosiak semmibe vételét jelenti. Eddig ennek hatása nem volt. De hogy hogyan is gondolkoznak Budapest vezetői, és a szándékaik mennyire véglegesek, azt talán a helyi ellenzéki önkormányzati képviselőktől kellene megkérdezni. Vagy legalábbis azt, hogy szándékoznak-e bármit is lépni a kertvárosiak érdekében.

De visszakanyarodva az utakhoz, azt semmiképp nem hagyjuk, hogy éveket kelljen várni egyes utak felújítására, mert a Főváros nem végzi a dolgát. 2021 feladata számomra az is, hogy az ehhez szükséges forrást máshonnan megszerezzem a Kertvárosnak. Arról már egyeztettem Gulyás Gergely miniszter úrral, hogy a kormány valamilyen formában támogassa ezeket a felújításokat is. Azon vagyok, hogy hamarosan konkrét, jó hírekkel tudjak beszámolni a kerületieknek minderről.

 

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/20211-szam-20210113