Ugrás a tartalomra

Csapadékcsatorna építés az Állás utcában

"Mivel a kerület domborzata igen változatos, ezért az Árpádföldi meredek domboldalakról lezúduló víz gyakran elárasztja a mélyebben fekvő területeket, az elvezetés elégtelensége és szabályozatlansága miatt állandó áradást okoz a Szlovák úton, illetve a Szlovák út és a Szilas patak közötti lakóterületen.

Ennek elkerülésére a lakóutcákban – Délceg utca, Ákos utca, Cibakháza utca – a meglévő utak mentén árokkorrekciókat és szikkasztó berendezéseket épített ki az Önkormányzat, de szükséges a buszforgalommal terhelt gyűjtő utakon, a Monoki és az Állás utcában a zárt csapadékcsatorna kiépítése, a Szlovák úti árokrendszer mentesítése, valamint a Szlovák út és Szilas patak közötti területen a levezetés kapacitásának növelése. A csapadékvíz kezelés kiépítéséhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hazai és uniós támogatási forrásból a KMOP 3.3.1.1/B pályázat kertében a költségek közel 70 százalékát, mintegy 80 millió biztosít. A fennmaradó részt és a burkolatépítés költségét az Önkormányzat vállalta.
A kerület csapadékvíz kezelési stratégiájában új irány a víz helyben tartása, helyszíni szikkasztása. Az Önkormányzat a legveszélyesebb területeken sorban felülvizsgáltatja a meglévő csapadékvíz elvezető és szikkasztó létesítmények állapotát és kapacitását. Az útépítésekkel egy időben elhelyezi a szikkasztó rendszereket, és megépíti, vagy kijavítja a vízelvezető létesítményeket. Az árpádföldi domboldalon 2010-ben több új, szilárd burkolatú út készült, az utakkal együtt a szikkasztó rendszerek is kiépültek.

Az idei munkálatok a Szilas patak melletti erdőben már megkezdődtek. Az Állás utca építése szeptember 7-e és november 15-e között várható, a többi területen a téli időjárástól függően indul a felújítás. A Monoki utcában a vízvezeték cseréje még az idén elkészül. A beruházás során, a csapadékcsatorna építést követően, a Csömöri úthoz hasonlóan felújítják a burkolatot, a kapubehajtókat és járdákat térkő burkolattal látják el. Mindezzel egy időben a fasort is megfiatalítja az Önkormányzat.

Az építés alatt a 31-es busz terelő úton közlekedik majd. Az Állás utca építésénél a Szlovák útról a Monoki utcán megy végig, a Menyhért utca és Monoki utca csatornaépítésénél és burkolat-felújításánál az Állás utcán megy a Muzsika utcáig, és ott fordul vissza az eredeti útvonalára. A téli munkamentes időben a buszok az eredeti útvonalon járnak. A változásokról a buszmegállókban, az iskolában és az óvodában kifüggesztett táblák tájékoztatnak, valamint folyamatos állapotjelentést adunk újságunkban is."