Ugrás a tartalomra

ELKÉSZÜLT A XVI. KERÜLETI BÜSZKESÉGPONT

2016. október 23-ánTóth Ilonka születésnapján megnyitotta kapuit a látogatók előtt a XVI. kerületi Büszkeségpont, a Tóth Ilonka Emlékház.
Kovács Péter polgármester a megnyitón elmondta, hogy a Tóth Ilonka Emlékház nemcsak Tóth Ilonkának állít emléket hanem az összes 1956-os forradalmárnak. Bemutatjuk a Kádári megtorlás koncepciós pereinek természetét, rádöbbentve ezzel a fiatalokat a nemzeti minimumra, hogy soha többé kommunizmust. A rendezvényen beszédet mondott Wittner Mária '56-os halálra ítélt, Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa is.

Tóth Ilona 1932. október 23-án született Árpádföldön. Az 1956-os forradalom idején ötödéves szigorló orvosként a Domonkos utcai kisegítő kórházat vezette, majd letartóztatták és szervezkedés, valamint gyilkosság koholt vádjával egy koncepciós perben halálra ítélték. Az Önkormányzat az 1957. június 28-án kivégzett medikát 2002-ben a Kertváros posztumusz díszpolgárává választotta.

A civilek által létrehozott Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány 2013. szeptember 26-án azzal a céllal alakult meg, hogy ápolja a 24 évesen felakasztott lány emlékét. Az Állás utca 57. szám alatt található szülőházát ezért az Alapítvány javaslatára a XVI. Kerületi Önkormányzat megvásárolta, teljeskörűen felújította és egy oktatóközpontot is létrehozott. A kezdeményezés célja, hogy a kertvárosiak mellett mások is leróhassák kegyeletünket az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt, példát mutatva ezzel a jövő generációi számára.

A Tóth Ilonka Emlékház és büszkeségpont kialakítása az ingatlan megvásárlásának költségével együtt összesen 150 millió forintba került, amelyhez pályázat útján 50 millió forinttal járult hozzá az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság.