Ugrás a tartalomra

Felújítás és frissesség a Cinkotai Tájházban

A koronavírus miatt elrendelt korlátozó intézkedések idején sem tétlenkednek a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ (KHEK) munkatársai, akik nagy igyekezettel csinosítják a Cinkotai Tájházat.
 
Történt ugyanis, hogy a KHEK kezdeményezésére kerületünk önkormányzata, mint a tájház tulajdonosa pályázatot nyújtott be a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft.-hez a Népi Építészeti Program keretében kiírt népi építészeti emlékek helyreállításának támogatására. Önkormányzatunk a pályázaton nyert, így tavaly év végén megkezdődtek az állagmegóvási munkálatok.
Az első és legfontosabb, az egykori lakóház, a ma kiállítóhelyként működő parasztház vízszigetelése volt. Majd a vízszigetelést kiegészítendő, új csapadékelvezető rendszet építettünk ki. A tetőről lefolyó esővíz föld alatti tartályban gyűlik, amit a kert locsolására lehet használni.

A pályázati támogatás és az önkormányzati saját forrás együttesen lehetővé tette, hogy statikai megerősítést is kapjon az épület homlokzata.
Végezetül a főbb munkálatok befejeztével tisztasági festés is történt az épületen belül és azon kívül, valamint a nyílászárók színét is felfrissítették.

Cinkota nem lenne Cinkota, ha nem fogott volna össze a falu apraja-nagyja. A Cinkotai Hagyományőrző Dalkör asszonyai féltő gonddal, sok családi anekdota felidézése közben segítettek a KHEK munkatársainak, hogy a munkálatok előtti teljes összecsomagolás megtörténjen.
Nem lenne teljes a beszámolónk, ha nem említenénk meg a Batthyány Ilona Általános Iskolát is, hiszen a felújítás teljes időtartamára helyet biztosítottak a néprajzi gyűjtemény tárgyi emlékeinek biztonságos raktározására.
A sok-sok doboz szállításában a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet segítette munkánkat.
Ezúton is köszönjük mindhárom közösség együttműködését, a munkával, jó hangulatban eltöltött napokat!
A gyűjtemény visszarendezése rövidesen befejeződik. Várjuk, hogy ismét látogatókat fogadhassunk.

Karelné Máté Orsolya
Cinkotai Tájház: 1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 16.
Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ
elérhetősége: szervezo@helytortenet16.hu