Ugrás a tartalomra

Ismét elnyertük a Kerékpárosbarát Település címet

Idén is Kerékpárosbarát Település címmel ismerték el Önkormányzatunk kerékpáros infrastruktúra fejlesztésre irányuló intézkedéseit. A címért járó oklevelet és táblát, Szász József alpolgármester vette át január 24-én az Innovációs és Technológiai Minisztériumban.

A 78 pályázó közül 9 település és 11 munkahely részesült az elismerésben, 3-3 kategóriában. A megyeszékhelyek, megyei jogú városok és fővárosi kerületek között díjazott lett Budapest Főváros XVI. Kerület Önkormányzata, Békéscsaba, Debrecen, Nagykanizsa és Kecskemét. A címnyertesek egy éven keresztül jogosultak a Kerékpárosbarát cím használatára.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára köszöntőjében fontos adatokról számolt be. Elmondta, hogy Magyarország az európai országok között élen jár a kerékpározásban, az emberek 22 százaléka használja fő közlekedési eszközként a biciklit és csak két ország, Hollandia és Dánia előz meg minket. Kiemelte, hogy hazánkban jelenleg 9100 kilométer kerékpáros útvonal található, a közeljövőben pedig további túraútvonalakat jelölnek ki, kerékpáros szolgáltató központokat hoznak létre. 1,2 milliárd forint uniós támogatás felhasználásával a Balatoni Bringakör mentén, a Sopron-Fertő vonalon, valamint a Felső-Tisza környékén valósulnak meg fejlesztések. További 1,5 milliárd forint kormányzati forrásból elindul a balatoni közbringarendszer, ami Magyarországon a tizedik közösségi kerékpárkölcsönző hálózat lesz.

Nálunk, a Kertvárosban a biztonsággal kerékpározható belterületi közút hossza 216 km, az önálló kétirányú kerékpárút hossza 17 km. A pályázat elbírálásakor fontos szempont volt, hogy található a kerületben KRESZ park, önálló kerékpárút külterületi munkahelyekre, kerékpáros pihenő, de vannak szervizek, szaküzletek és a kerékpártámaszok száma is folyamatosan nő.  

A kerület vezetésének kiemelt célja a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, ezért a pályázati támogatások elnyerésére nagy hangsúlyt fektet az Önkormányzat. A tavalyi évben a XVII. kerülettől egybefüggő kerékpárút épült a Naplás-tó mellett a Cinkotai útig a Szilas-patak mentén, illetve könnyen elérhetővé vált Kistarcsa is, kivilágított bicikliúton. Új kerékpárutat adtak át a Rákospalotai határút és a Csömöri út között.

„Közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztések Budapest XVI. kerületében, VEKOP 5.3.1.-15-2016-00006” jelű pályázat jelenleg folyamatban van, megtörtént az 5. ütemre vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírása. Ez tartalmazza többek között kerékpársáv kialakítását a Rákosi úton, a Kolozs utca és Pósa utca között közös gyalogos-kerékpáros út építését, a Műkő utcánál és a Jókai utcánál kerékpáros HÉV átjáró építését, továbbá tájékoztató táblák kihelyezését, valamint a Szilas-patak felett egy kerékpáros híd építését.