Ugrás a tartalomra

Kerékpárral Kistarcsától a belvárosig

A kerület vezetése sajtótájékoztatót tartott annak a kerékpárútnak az átadásán, amelyik a Cinkotai Temető mellett elhaladva éri el a főváros határát. Itt azonban nem ér véget, mert Kistarcsa is megépítette a saját kerékpárútját, és mivel a két út összekapcsolódik, ma már kerületünk szomszédtelepüléséről egészen Budapest belvárosáig el lehet jutni két keréken. 

Kovács Péter polgármester elmondta, hogy a beruházáshoz uniós forrást is igénybe vettünk, amelyet az Unió és a Magyar Kormány közös projektje által vehettünk fel. Regisztrációs száma VEKOP-5.3.1-2016-00006, címe pedig Közlekedésbiztonsági és kerékpáros-barát fejlesztések Budapest XVI. kerületében. Ennek a nagyszabású tervnek volt része a Szabadföld út és a Simongát út találkozásától a városhatárig húzódó szakasz megépítése.
A beruházás 157 355 197  forintba került, és a színvonalas kivitelezés a HE-DO Kft. munkáját dicséri. Az új szakasz még jókor készült el, mert ugyanennek a VEKOP programnak a dél-pesti részét a Fővárosi Önkormányzat 2019-ben megválasztott vezetése leállította. Mi egy kicsit előbbre tartottunk a munkálatokkal, ezért ezt a kivitelezést már nem lehetett leállítani.
Szász József alpolgármester elmondta, hogy a kerékpárút átadását összekötötték a Látni és látszani című közlekedésbiztonsági akcióhéttel. Ennek megfelelően a sajtótájéloztató előtt megállították az arra kerékpározókat, és ha nem volt szabályos világítás a kerékpáron, figyelmeztették, akinek pedig a küllőprizma hiányzott a kerékpárjáról, azt megajándékozták egy párral.
Szatmáry Kristóf arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus által kikényszerített szigorúbb rendszabályok mellett a sportolási lehetőségek egyre inkább az egyéni sportokra korlátozódnak, ezért a kerékpározás jelentősége megnő. Ám ettől függetlenül is célja volt az Önkormányzatnak, hogy minden kerületünkkel határos településre, vagy szomszédos kerületbe kerékpárúton lehessen eljutni. Ezt szolgálja a most átadott kerékpárút is.

       
XVI. Kerületi Újság - Mészáros Tibor