Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az erdőtelepítési program a Kertvárosban

  Megkezdődött az erdőtelepítési program a Kertvárosban, először egy 2,9 hektáros területet telepít be fákkal az önkormányzat. Most 100%-os önkormányzati területen erdősítenek, de a polgármester kifejtette, a Szilas-patak mentén területeket fognak vásárolni erdősítésre. Itt állami és uniós támogatásra is számít a kerület.

Szentpéteri Sándor, erdőkért felelős helyettes államtitkár elmondta, az Agrárminisztérium kiemelt célként kezeli az erdővel és a fával borított területek növelését, hiszen a fásított területek növelésével hatékonyan lehet mérsékelni a klímaváltozás és a felmelegedés negatív hatásait. A kerület élhetősége szempontjából az erdők létrehozása a jövőbe történő befektetésnek tekinthető, és komoly, hosszú távú hasznot hajtó beruházás.

Továbbá kiemelte, a rendszerváltoztatás óta ez az első kerület, amely saját maga erdőtelepítésbe kezdett.

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő üdvözölte, hogy a XVI. kerület egy olyan kerület, ahol az ökológiai lábnyomot a lehető legkisebbre próbálják venni, és elkötelezettek a minél több zöldfelület létrehozásában. Beszédében javaslatot tett arra, hogy a mostani ültetéssel kezdődően a jövőben annyi új fát ültessenek a kerületben, ahány kerületi lakos van.

Az erdőtelepítés ott szerepel a Fejlődő Kertváros Program (2019-2024) programpontjai között, tudunk meg Kovács Péter polgármestertől. Ezért is természetes, hogy az arra alkalmas területet nem eladja vagy beépít a kerületi önkormányzat, hanem erdőt telepít rajta.

További erdőtelepítésre ezen a területen 2022 tavaszán kerül majd sor, a munkálatokat pedig a Pilisi Parkerdő Zrt. végzi.