Ugrás a tartalomra

Milliárdos állami támogatással bővül a Jókai utcai szakrendelő

Milliárdos állami támogatással bővül a Jókai utcai szakrendelő jelentette be Szatmáry Kristóf, a kerület országgyűlési képviselője és Kovács Péter polgármester, január 8-án egy sajtótájékoztató keretében. A sajtótájékoztatón részt vett Dr Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár.

A kormány 2017. december 19-i határozata alapján 1 milliárd 149 millió forinttal támogatja a XVI. kerületi Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat – ismertebb nevén Jókai utcai szakrendelő – járóbeteg-szakellátásának bővítését és korszerűsítését. A 2019 végéig megvalósuló beruházás keretében a telephelyek racionalizálása, a rendelőintézet bővítése, az orvostechnológai eszközpark megújítása mellett az egynapos sebészet és a gasztroenterológiai ellátás fejlesztésére is jelentős forrásokat fordítanak.

Kovács Péter polgármester elmondta, hogy az egyébként jó műszaki állapotban lévő épület bővítése által várhatóan néhány szakellátásban jelentkező hosszúnak mondható várakozási idő rövidülni fog, hiszen nagyobb területen és több orvos fogja szolgálni a kertvárosiak egészségmegőrzését. A beruházással egy időben a parkolóhelyek száma is jelentős mértékben növekedni fog. A beruházás várhatóan 2018 év végén indul, és kb. egy évet vesznek majd igénybe a munkálatok. A XVI. kerületi Önkormányzat 2018. évi költségvetése már tartalmazza a 120 millió forint önrészt. A pályázat továbbá lehetőséget biztosít jobb, modernebb orvostechnológiai eszközök beszerzésére a szakrendelő számára.

– Kovács Péter polgármester úrral sokat dolgoztunk azért, hogy mielőbb kormányzati támogatással kezdhessük meg a Kertváros történetének legnagyobb egészségügyi beruházását, hiszen a kerületnek erre saját forrásból nem lett volna lehetősége – mondta Szatmáry Kristóf, a XVI. kerület országgyűlési képviselője. – A városrész fejlődése az elmúlt években újabb jelentős lendületet vett, amelyet bizonyít, hogy sikerült csúcsra járatni többek között az útépítések, illetve az intézményi felújítások számát. Ám ahhoz, hogy a Kertváros a jövőben is kiemelkedő életminősséget biztosítson az itt élőknek, úgy az egészségügyi fejlesztésekre kellett helyezni a hangsúlyt. Ennek egyik mérföldköve a Jókai utcai szakrendelő bővítése és modernizációja, hiszen az valamennyi helyi lakost pozitívan érint.

A kormányzati támogatással és önkormányzati hozzájárulással összesen mintegy 1,3 milliárd forintból megvalósuló beruházás keretében az épületek újabb szintet kapnak. Így 1363 négyzetméterrel nő az intézmény területe, ami nemcsak a kapacitások növelésére ad lehetőséget, de az egészségügyi szolgáltatások bővítésére is. Ezzel egyidejűleg napelemes rendszer is kiépítésre kerül.

– A fejlesztést követően lehetőség nyílik mammográfiai vizsgálatok elvégzésére, ezzel a kertvárosiaknak a jövőben nem kell a II. kerületbe utazniuk – ismertette a terveket Kiss Marianna, a XVI. kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat igazgatója. – Most az intézménynek csak egy tornaterme van két főállású gyógytornásszal, viszont a jövőben két további ilyen terem épül. A kapacitásbővítéssel a kardiológiai és a gasztoenterológiai osztály is kétszer nagyobb területen működhet, de több helyet kap a nőgyógyászat, az urológia, a fizikoterápia és a diabetológia is. Valamint modern műtőblokkot is kialakíthatunk.

A bővítéssel összességében így az egynapos sebészeten másfélszer, a kardiológián és a gyógytornán kétszer annyi beteget tudnak majd ellátni, mint napjainkban. Az intézményben lehetőség nyílik az ízületi tükrözésre (artroszkópia), a kőzúzás, valamint az altatásban végzett endoszkópos vizsgálatokért sem kell a távolabbi kórházakba utazni. Elérhető lesz a TB által finanszírozott gyógymasszázs is, illetve a gasztroenterológiai beavatkozások számát nemcsak növelni lehet majd, hanem ezen vizsgálatok altatásban is elvégezhetőek lesznek.

Fontos változás, hogy a jelenleg nehezen megközelíthető orvosi ügyelet is a Jókai utcai főépületbe költözik, ami a szakrendelő sürgősségi betegellátását segíti.  Dr. Csomor Ervin alpolgármester elmondta, hogy a bővítést követően a jelenleg az orvosi ügyelet által használt Benő utcai épületből az egészségügyi dolgozók részére apartman lakásokat terveznek kialakítani.