Ugrás a tartalomra

Régi vágya teljesült a Cinkotakert utca lakóinak

A kerületi útépítési program a tervezett 150 útból már a 117-nél jár. A 2007-ben meghirdetett program azonban az ígért másfélszáznál sem fejeződik be. Az önkormányzat vezetése ugyanis úgy tervezi, hogy még idén a 162. utca is aszfaltburkolatot kaphat majd.

A 117-es sorszámú utca a Cinkotakert utca volt. A körzet önkormányzati képviselője, Szász József elmondta, hogy az ott élők már régóta várták ezt a beruházást.
- Kicsit kalandos módon került sor erre az utcára – mesélte a képviselő -, a Cinkotakert ugyanis 1990. óta már háromszor adta be az igényét a szilárd burkolatú út megépítésére, de az első két jelentkezésének – még a korábbi ciklusokban - nyoma veszett a hivatalban.

Harmadszorra azonban nemcsak a jelentkezést sikerült regisztrálni, hanem néhány hét múlva már az új utat is használatba vehetik az utca lakói.

- Az útépítési programunk az utolsó szakaszához érkezett – tudtuk meg Kovács Péter polgármestertől. – Ahogy ígértük a 150 új út megépítéséről szóló programot 2010-ben befejezzük. Sőt, úgy tűnik, hogy a terveinket megtoldva idén még 12 új út megépítésére is lehetőségünk lesz. A Cinkotakert utca, illetve további kilenc utca építéséhez a Közép-Magyarországi Operatív Programtól közel 300 millió Ft-os támogatást nyertünk. A tervezett 162 utcával gyakorlatilag a kerület útjainak nagy része aszfaltburkolatot kap. Ahol erre nem kerülhet sor, ott is elsősorban a szennyvízcsatorna hiánya a legfőbb akadály.

Kovács Péter polgármester elmondta, hogy a feszített ütemű útépítést a kötvénykibocsátásból finanszírozza a kerület. Ha ezt a húsz éves határidejű fejlesztési hitelt nem használták volna fel, akkor a Cinkotakert aszfaltozására körülbelül 2018-ban kerülhetett volna sor. Már, ha addig nem tűnik el valahova a jelentkezésük.

Budapest Főváros XVI. kerület 10 kertvárosi földútjának szilárdburkolatú kiépítése
KMOP-2.1.1/B-09.2009-0031