Ugrás a tartalomra

Teljessé vált a Reformátorok tere

Bethlen Gábor Alap

A Reformátorok tere mellett épülő, és azzal egységet alkotó csúszdaparkot és játszóteret már építése alatt is nagy érdeklődés kísérte. Így az október 11-ére kitűzött átadóünnepségen a sok érdeklődőt nem csak a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely személyes jelenléte, hanem a csúszdák, és a közel húszféle, izgalmas kalandot ígérő játék is a helyszínre csalogatta.

Kovács Péter polgármester ünnepi beszédében először is köszönetet mondott a Miniszterelnökség támogatásáért, amelyet Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő javaslatára Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott a Reformátorok tere 2-es ütemének, a csúszdaparknak a megvalósításához. A támogatás nagyon jelentős volt, hiszen a beruházás 398 millió forintba került, és ebből 395 millió forintot állt a magyar kormány. Enélkül még sok évet kellett volna várni arra, hogy a Reformátorok tere teljes lehessen. Így azonban a kilátó, a park, a kávézó, a játszótér, a csúszdák, valamint a két ingyenes parkoló és az ingyenes illemhely teljes egységet alkot.

Gulyás Gergely – aki a reformátorok tere 1. ütemének átadásán is jelen volt – elmondta, úgy érzi, a kilátó, a reformátorok szobrai, a szökőkút és a park a felnőttek számára készült, most azonban a gyerekek kaptak egy ahhoz hasonló nagy ajándékot. Így a Reformátorok tere a legifjabbaktól a legidősebbekig mindenkinek közösségi tere, találkozási pontja és kikapcsolódási, szórakozási helyszíne lehet. A miniszter úgy gondolja, hogy ez a hely nem csak a kerületnek lehet nevezetessége, hanem ízléses megjelenésével a fővárosnak is példát mutathat a jövőbeni fejlesztésekhez. Elmondta továbbá azt is, hogy ha ilyen világos, kiérlelt és áttekinthető tervvel találkoznak, mint amilyet a XVI. kerület nyújtott be, természetes, hogy a kormány támogatja a megvalósítást.

Szatmáry Kristóf arról beszélt, hogy amikor 2006-ban hivatalba léptek, és Kovács Péterrel a jövőt tervezgették, úgy gondolták, hogy szívós munkával, jó ötletekkel és jó csapattal ez a kerület adottságainál fogva nem csak Pest, de az egész főváros egyik legélhetőbb, legvonzóbb kerülete lehet, ahol a családok igazi otthonra lelhetnek. Úgy tűnik, hogy az elmúlt bő évtizedben ez a törekvés napról napra közelebb jut a megvalósuláshoz. Ennek záloga a kerület közössége, és az a tevékeny csapat, amelyik Kovács Péter irányításával mindent megvalósít, amit megálmodnak. Ennek köszönhető, hogy a néhány évvel ezelőtt még gazos, sáros tér, és az egykori bányagödör most egy színvonalas, egységes közösségi térré változott. A fejlesztések azonban ezzel nem fejeződtek be. Friss hír, hogy a Vízművek nemrég nyilatkozott arról, hogy a Havashalom park alsó részén lévő telephelyükből egy másfél hektáros, általuk nem használt területet átadnak az Önkormányzatnak. Ez a terület lehet a tervezett zöldfelületi fejlesztések egyik következő célpontja.

Az ünnepi beszédeket a Liget Táncakadémia színpompás népviseletbe öltözött táncosainak műsora követte. Majd Gulyás Gergely, Szatmáry Kristóf, Kovács Péter és Dobre Dániel, a körzet önkormányzati képviselője közösen vágta át a nemzeti színű szalagot, jelképesen átadva ezzel a játszóteret azoknak, akiknek készült. A gyerekek azonban még mindig nem vehették birtokba a csúszdát, hiszen a valódi felavatást az jelentette, hogy a miniszter, a polgármester és a parlamenti képviselő egymással párhuzamosan lecsúsztak a csúszdacsöveken. Ezután azonban már valóban semmi akadálya nem volt annak, hogy a gyerekek vegyék át a hatalmat a játszótér összes mászókája, trambulinja, erőgépe, hintája valamint a drótkötélpálya, a homokozó, és a rugókon álló, imbolygó hajó fölött. Hamarosan minden játékon fürtökben lógtak a kicsik, és ennek csak az vetett véget, hogy leszállt az este.
Az óriáscsúszdával akadt egy kis zökkenő. Bár minden engedéllyel rendelkezett a csúszda, a legkisebbek számára egy kicsit gyorsnak bizonyult. Mivel a gyermekek biztonsága az első, a polgármester kérésére a kivitelező cég két csúszdát kanyargósabbá, lassabbá épített át. Október 23-tól újra mindhárom csúszda használható.  


Mészáros Tibor - XVI. Kerületi Újság