Ugrás a tartalomra

Több mint 16 kilométeren összesen félszáz út épül 2022-ig a Kertvárosban

Döntött a kormány: Budapest 2022-re végleg megszabadul a földutaktól a fővárosban. A kabinet ugyanis 100 milliárd forinttal támogatja a külső kerületek ezen fejlesztését.

Március 26-án sajtótájékoztatót tartott a Vecseház utcában, Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, és Kovács Péter polgármester, a tervezett útépítésekről a Kertvárosban. A kerület szélén található Vecseház utca egyelőre még földút, azonban az itt élők már régóta szerették volna, ha leaszfaltozza az önkormányzat.  Két okból kifolyólag nem valósult meg az útépítés, az egyik ok, hogy a szomszédos beépítetlen telek tulajdonosa korábban ígéretet tett, arra, hogy amennyiben az önkormányzat képviselő-testülete belterületé nyilvánítja  a telket akkor ellátja az utcát szilárd útburkolattal a fejlesztésért cserébe. Azonban a képviselő-testület ezt a döntést nem szavazta meg, így ez a lehetőség érhetően nem valósult meg. A másik kisebbik probléma pedig az volt, hogy nem rendelkezett elegendő anyagi forrással a kerület. Így az önkormányzat csak 2020-ra vette tervbe a Vecseház utcai útépítést. De ami az anyagi forrást illeti Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő közben járásával már idén szilárd burkolatot kap az utca – mondta Kovács Péter polgármester. 

Ugyanis a kormány 2022-ig 100 milliárd forintértékben ad támogatást, azért hogy a fővárosban felszámolják a földutakat. Egy éves egyeztetés előzte meg ezt a döntést, melynek a XVI. kerület is nyertese. Hiszen több mint 16 kilométeren összesen félszáz út építése történik meg állami pénzből. Szatmáry Kristóf elmondta, a Kertváros eddig is kiemelt figyelmet fordított a közutak fejlesztésére a Kertvárosban. Csak a 2014 és 2019 között vállalt 40 út megépítését például már tavaly túlteljesítette a városrész: 42 szakasz készült el. Most azonban a kormányzati segítség nemcsak újabb lökést ad az építkezéséknek, de a támogatásokkal a kerület óriási, mintegy 3 milliárd forintos összeget takaríthat meg az elkövetkező években. Ezt a felszabaduló forrást majd a kerületi intézmények, így óvodák, iskolák, orvosi rendelők felújítására fordíthatja a Kertváros.