Ugrás a tartalomra

A Madártani Egyesület munkatársai is csatlakoztak a területbejáráshoz

Zöld Kertvárosként megkérdőjelezhetetlen az Önkormányzat természet védelme melletti elköteleződése, környezettudatos döntései, így az újonnan létesítendő Kertvárosi Idősotthon területbejárására a Madártani Egyesület két munkatársa is meghívást kapott.

A szakemberek felmérték az építési területen található faállományt, növényzetet, azt keresve, nem fészkelnek-e vagy költenek esetleg madarak a lombkoronákban.

Természetesen a területnek csak egy részét érinti az építkezés, de az Egyesület munkatársai megvizsgálták a háborítatlanul maradó facsoportokat is, a pontos munkához pedig előkerültek a messzelátók, szondás kamerák, sőt tükörrel ellátott botok is.

A szakértő szemek mindösszesen három, már elhagyatott fészket találtak, ebből kettőben valaha szarkák laktak, így azok bonthatóak lennének. A harmadik fészek pedig biztosan nem lesz bolygatva egy jó darabig - ahogyan az annak helyet adó fa sem -, hiszen kívül esik az épület határvonalán.

Összefoglalva, a szakértők a gondos bejárás során - melyet a Hivatal kezdeményezett - nem találtak olyan élőhelyet, amit az építkezés zavarna vagy tönkretenne, a szóbeli tájékoztatásról pedig természetesen jegyzőkönyv is fog születni.

Továbbá arra is ígéretet tettek, hogy a későbbiekben bármikor megismétlik az ellenőrzést.

Mindezek mellett a 29 tervezetten kivágásra kerülő fa helyett már 144 fa a leendő arborétumnál, egy elkülönített előnevelőben várja a beültetést!

A kivitelező ÉPKAR Zrt. a mai nap folyamán megkezdi a kerítés kitűzését, valamint első fázisként a bokrok és cserjék irtását.