Ugrás a tartalomra

A szabadtéri égetés, tűzgyújtás szabályaira figyelmeztet a Katasztrófavédelem

Alább a Katasztrófavédelem felhívását olvashatják a szabadtéri égetésről, tűzgyújtásról:

Közeledik a tavasz és egyre többet tartózkodunk kint a szabadban. Megnőnek a friss levegőn töltött órák száma, hisz egyre tovább van világos és egyre több programot is szervezünk kültérre. Ehhez szeretnénk pár hasznos és megelőző információt adni, hogy mikor és mire kell odafigyelni.

A szabadtéri tűzgyújtás, égetés kategóriái és szabályai:

  • Főszabály, hogy tilos szabadtéren égetni, kivéve ott, ahol azt jogszabály külön megengedi.
  • Háztartási hulladékot (műanyagot, gumit, stb.) égetni sem belterületen, sem külterületen nem szabad, még tüzelő- és fűtőberendezésben elégetni is TILOS!
  • Belterületen növényi hulladékot égetni csak abban az esetben lehet, ha van erre vonatkozó önkormányzati rendelet, és akkor is a rendeletben meghatározott időpontokban és feltételek mellett.
  • Nem csak akkor gyújtunk persze szabadtéren tüzet, ha égetni akarunk, hanem akár egy kerti grillezés során is. Az otthoni sütés-főzés, bográcsozás, vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakóhelyeken történő tűzgyújtás természetesen továbbra is megengedett, viszont itt is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról, vízről, homokról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám! Hasonlóan fontos, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani! A tűzrakás helyének kiválasztásakor is körültekintőnek kell lennünk, hogy ne legyenek a közelben könnyen lángra kapó éghető anyagok, legyen az akár ruhanemű, száraz avar, gallyak, vagy hulladék. Arra is ügyelni kell, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, hisz ilyenkor a lángok könnyen továbbterjedhetnek.

Az elővigyázatosság és óvintézkedések sora végtelen hosszú, aki tovább szeretné ebben a témában bővíteni tudását az az alábbi oldalon megteheti:

https://www.katasztrofavedelem.hu/50/tuzveszelyes-tevekenysegre-vonatkozo-szabalyok