Ugrás a tartalomra

Ne feledkezzenek meg a kéményekről sem!

A kéményekről se feledkezzünk meg

Már javában dübörög a fűtési szezon és mindenhol szó van a szén-monoxid veszélyeiről valamint a tüzelő-fűtő berendezésekről. Legalább ilyen fontos figyelmet fordítanunk a kéményekre is, hiszen a kéménytüzek sem ritkák sajnos hazánkban. A statisztikák szerint pedig minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik.

Van pár fontos szabály, amit tudni kell. Melyek is ezek?  

  • Az erre kijelölt szervezet szakemberei a kéményeket éves gyakorisággal ellenőrzik. Saját biztonságunk érdekében tegyük lehetővé az ellenőrzést, engedjük be a kéményseprőt!
  • Hibás kémény esetén a közszolgáltató előírja annak kijavítását.
  • Közvetlen élet-, vagy tűzveszély esetén a kéményseprő köteles kezdeményezni az érintett készülék üzemen kívül helyezését.

Mit ne tegyünk!

Ne próbáljuk házilag magunk, vagy szakember nélkül javítani a kéményt, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, kellő szakismeret szükséges.

Mire figyeljünk!

A kémény használaton kívüli bekötő- és tisztító nyílását nem éghető anyaggal hézagmentesen lezárva kell tartani.

A fentiek tükrében ne habozzunk találkozni a kéményseprővel. Egyrészt szerencsét hoz, másrészt a rendszeres találkozás révén biztonságba tudhatjuk otthonunkat.

Ha gázzal fűtünk, akkor a kéményt kétévente, ha szilárd tüzelővel, akkor pedig évente érdemes szakemberrel megnézetni.

2018. január 1-je óta a jogszabályváltozások értelmében a kéményseprők nem mennek ki automatikusan a családi házakhoz, az ellenőrzésre időpontot kell egyeztetni. Magánszemélyeknek az időpontfoglalás, a kémény ellenőrzése, és ha szükséges, a tisztítás is ingyenes. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.

Az, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést az lakóhelytől függ. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon az ügyfélszolgálat ikonra kattintva irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél kell-e időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre. Időpontot ugyanitt lehet foglalni. Telefonos ügyintézésre is van lehetőség a 1818-as telefonszámon, ahol a telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.