Ugrás a tartalomra

A városi kutyatartás etikettje 1. Mire érdemes nyáron figyelnie a kutyatartóknak

Újra itt a jó idő. Mire érdemes figyelnie a felelős gazdiknak?


Készüljünk fel a grillszezonra.  Amikor sülni kezdenek a finomabbnál finomabb falatok, a kertben kedvenceink is azonnal megérzik és elkezdődik a kunyerálás. A grillételeink kivétel nélkül sós és fűszeres ételek. Ezek nem tesznek jót az ebeknek, akár nátriummérgezés is felléphet náluk, ami erős hasmenéssel, hányással, görcsökkel és lázzal jár.
Tegyük tiltólistára a kukoricacsutkát és a csontokat. A hagyma minden formája különösen veszélyes a kutyákra nézve, mert számukra toxikus vegyületet tartalmaz. Ez a vegyület szapora szívverést, kapkodó lihegést, vesekárosodást, véres vizeletet okozhat. Sajnos még mindig túl sok gazdi ad kedvességből csontot kutyájának, és ez még mindig túl sok kutya életét követeli, hiszen bélelzáródást okoz. Figyeljünk még a csomagolópapírokra, mert azt is elcsenheti kutyánk, ezen kívül hívjuk fel vendégeink figyelmét arra, hogy tilos etetni a kedvencünket.

Mindig legyen nálad víz és itatótál!


Gondoskodj a forró homok és aszfalt elleni tappancsvédelemről!

Vásárolj kutyazoknit, de otthon te is tudsz készíteni házilag rossz zokniból csak a rögzítést kell megoldanod.

Hasznos lehet, ha mindig van nálad egy törölköző a kutyád részére. Főleg akkor, ha vízközelbe mész vele. A törölközőnél fontos szempont, hogy nagy nedvszívó képességű legyen. A törölköző akkor is segíthet, ha nagy meleg van és csökkenteni szeretnéd a kutyád testhőmérsékletét.


Baleset esetén jó, ha van nálad fertőtlenítő (Betadine), csipesz és hűsítő spray.


Ne feledkezz meg a fényvédelemről. Már kapható kifejezetten kutyák részére kifejlesztett naptej. Főleg az olyan bőrfelületekre, amit nem fed szőr.


Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ne hagyd kedvencedet az autóban még akkor sem, ha lehúzod az ablakokat vagy árnyékban állsz. Ezek a nyarak már nem olyanok, mint korábban.  


Néhány jó tanács, ha közösségbe viszed a kutyádat. Igaz augusztus 15-ig ebben az időszakban nem lesznek rendezvények, de nyár végén vagy kora ősszel még lehetnek. Nagyobb rendezvényre chippel ellátott, oltott, egészséges és jól szocializált kutyával menj. Ne vidd koncertre, sem oda, ahol hangos zene szól. Ne vidd színházi és cirkuszi előadásokra sem. Ez utóbbi kettő azért veszélyes, mert hirtelen hang és fényhatások érhetik az ebet, illetve állatok is szerepelhetnek az előadásban, ami szintén zavaró lehet az kutya számára. Ne hagyd soha egyedül, és ne hagyd, hogy ételt kunyeráljon. Mindig mindenhol szedd fel a kutyapiszkot. Ne feledkezz meg a rendszeres sétáról, mozgasd le a kutyát nyáron is, és fontos, hogy tartsd pórázon.
Vedd figyelembe, hogy attól még, hogy egy rendezvény kutyabarát, nem biztos, hogy kutyád rendezvénybarát. Ha kényelmetlenül érzi magát rendezvényeken, azaz agressziót vagy félelmet mutat, ne vigyük őt magunkkal. Kevesen tudják, hogy pórázon lévő kutyákat nem szabad összeengedni más kutyákkal ismerkedés céljából még akkor sem, ha csak szaglásszák egymást. Hiszen a kutya a póráztól kiszolgáltatottnak érzi magát, félhet. Rendezvényen csak akkor vegyük le róla a pórázt, ha behívható a kutya, azaz 100 százalékig biztos, hogy visszamegy hozzád, ha hívod.


Valahovits Szilvia