Ugrás a tartalomra

Tudjunk róla!

Néhány évvel ezelőtt még azt hitték, hogy csak a mediterrán országokban élő kutyákat veszélyezteti ez a betegség, de nagyon hamar elterjedt egész Európában. Ezért a hazai kutyatulajdonosoknak is tudniuk kell róla. Ez a nagyon barátsagtalan nevű kór a szívférgesség.
Veszélyes, hiszen akár fél évig is lappanghat az állatban tünetmentesen. Leginkább a nagy tavaink és folyóink mellett, azok árterületei mentén fordul elő, de az ország sok településén kimutatták már. Hazánk észak-keleti és déli régiójában, Budapesten és Pest megyében valamint az Észak-Dunántúli megyékben gyakoribb az előfordulása. Az első esetet, amely itthon okozott fertőzést, 2009-ben írták le. Azóta egyre gyakrabban akad fenn egy-egy kutya az állatorvosok szűrővizsgálatain ezzel a kórokozóval. A laboratóriumba küldött vérminták esetében 2009 és 2014 között 17%-os gyakoriságot találtak, ami ahhoz képest, hogy korábban itthon ismeretlen volt ez a megbetegedés igen gyors növekedést és terjedést mutat. A jelenség hátterében a globális felmelegedést feltételezhetjük. Klímakutatók szerint 10 évente valamivel több, mint 6 km a területi eltolódás mértéke. Egyes kutatók szerint az utazási szokások megváltozása is szerepet játszhat a terjedésében.

Mi okozza?
Ahogy jó idő lesz, egyre aktívabbak a szúnyogok, így a szívférgesség kialakulásának esélye is növekszik. A hazai vizsgálatok megállapították, hogy három szúnyogfaj is hordozhatja a szívféreg lárváit. Ismert az úgynevezett egyhetes szabály, mely szerint egy kiadós esőt követően nagyjából 7 nap múlva kelnek ki lárváikból a szúnyogok. Ezek aztán hatalmas rajokban támadják meg a melegvérű élőlényeket, elsősorban a reggeli és koraesti időszakokban, leginkább az árnyékos, szélmentes területeken. A szúnyogok egyébként nem csak fonálférgeket, hanem más kórokozókat is terjeszthetnek, ezért a kullancsokhoz hasonlóan egyre nagyobb figyelmet követel a szúnyogok elleni védelem, és a szúnyogcsípés elkerülése, megakadályozása.

Hogyan lehet kimutatni?
Állatorvosi vizsgálat során egy erre a célra szolgáló gyorsteszttel.
Ezekre a tünetekre figyeljenek a gazdik:
1. Köhögés (már akkor elkezdődhet, amikor az elvégzett teszt még negatív), 2. Fáradtság, 3. Légzési nehézségek, 4. Súlyvesztés, 5. Felduzzadt mellkas, 6. Összeomlás.

Fontos!
Ha látod ezeket a tüneteket, ne kezdd saját kezűleg kezelni kedvencedet! Néhány otthoni beavatkozás ezen a ponton halált okozhat, ha a kutya már megfertőződött. Fordulj az állatorvosodhoz, akármelyik tünetet tapasztalod! A megelőző gyógyszerek és az éves vizsgálat a legjobb módja annak, hogy megelőzzük a szívférgességet.

Valahovits Szilvia