Ugrás a tartalomra

A XVI. kerületi Önkormányzat május 21-i tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

A koronavírus-járvány harmadik üteme szerte Magyarországon, így a Fővárosban és a Kerületünkben is visszaszorulóban van. A Magyar Kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében február 8-től életben lévő veszélyhelyzet továbbra is érvényben van. A Kormány meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, ugyanakkor elkezdődött a folyamatos nyitás.

A védekezés sikere, valamint a koruk, egészségügyi állapotuk miatt különösen veszélyeztetett honfitársaink védelme érdekében a Kertváros Önkormányzata nyomatékosan kéri, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be:

  • a tömegközlekedési eszközökön és zárt térben, illetve a közterületeken viseljen maszkot,
  • tartsa be a 1,5 méteres védőtávolságot,
  • rendszeresen használjon kézfertőtlenítőt,
  • tartsa be az éjfél és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • a boltokban tartsa be a 1 fő/10m2 szabályt,
  • és ha a betegség jeleit észleli önmagán, vagy a hozzátartozóin, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

A házi orvosi praxisok május 20-i adatszolgáltatása alapján jelenleg kerületünkben 41 fertőzöttről van tudomásunk. A háziorvosok által beoltott vagy oltópontra küldött és ott beoltott kerületiek száma május 20-ig 30893 fő. A kerületi beoltottak létszámában az oltás terv 1., 2., 5., 6. 8. és 9. szakaszában beoltottak, vagyis egészségügyben, nyugdíjas otthonban élő és dolgozók, a védekezés egyéb területén, a rendvédelmi szerveknél, valamint az iskolába, óvodában, bölcsődében dolgozók száma nincsen benne, ugyancsak nincsen benne a számban a nem kerületi háziorvossal rendelkező XVI. kerületi, valamint az on-line időpontfoglalás után beoltottak száma. Az ő feltételezett létszámukkal korrigált XVI. kerületi oltottsági ráta: 59,2%-60,7% között lehetett május 20-án.

Az Észak-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatása szerint május 20-án a fenntartásában működő XVI. kerületi nevelési-oktatási intézmények egy iskolában egy fő igazolt Covid-19 fertőzött. Egy iskola egy osztályában folyik tantermen kívüli, digitális oktatás. Az önkormányzat által fenntartott bölcsődékben és óvodákban május 21-i információk szerint a Cinkotai Huncutka Óvoda Jövendő utcai telephelyén egy csoportjára rendeltek el rendkívüli szünetet és nincs egyetlen igazolt Covid-19 fertőzött dolgozó sem.

A Kertváros Önkormányzata és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. A regisztráció utáni oltás a XVI. kerületben is folyamatosan zajlik. Március 16-től oltópont működik a XVI. kerületben az Erzsébetligeti Színházban, illetve húsvétkor a Szakrendelőben, ahol május 20-ig már 9543 páciens kapott első körös, míg 5018 páciens második körös oltást.