Ugrás a tartalomra

A XVI. Kerületi Önkormányzat újabb, április 23-i tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

A Magyar Kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki a március 11-én 15 órától hatályba lépett 40/2020. (III.11.) számú rendeletével. Önkormányzatunk saját hatáskörében a koronavírus terjedését megelőzendő, az eddig elrendelt intézkedéseken a következő újabb intézkedéseket vezeti be, valamint az alábbi ellátásokat biztosította:

Óvodai, bölcsődei ellátás:

  • A dolgozó szülők helyzetének megkönnyítése érdekében a kerületi óvodák és bölcsődék a nyár folyamán folyamatosan nyitva tartanak majd, nem lesz nyári zárás.

Közösségi közlekedési maszk:

  • A Fővárosi Önkormányzat rendelkezése szerint, minden BKK járaton utazónak kötelező lesz a száj és az orr eltakarása kendővel, sállal vagy maszkkal április 27-től. Sajnos a rendelkezéssel egyidőben a Fővárosi Önkormányzat nem biztosított minden utazónak maszkot. Viszont az Önkormányzatunktól orvosi maszkot igényelhetnek a közösségi közlekedést használók a bkkmaszk@bp16.hu e-mail címen név, lakcím és telefonszám megadásával.

Védekezés:

  • Újabb FFP2-es maszkokat adunk a kerületi fogorvosoknak és a szakrendelőnek.
  • FFP2-es orvosi, valamint mosható szövetmaszkokat osztunk ki a Területi Szociális Szolgálat munkatársainak, akik a házi segítségnyújtásban és a betegek otthonápolásában vesznek részt.
  • A Sashalmi Piacon a vásárlók számára is kötelezővé válik a maszkviselés. Saját védőfelszerelés hiányában egyszer használatos maszkokat a piac bejáratainál lehet kérni.
  • Áprilisban is biztosítunk kedvezményes élelmiszercsomagot a 70 év fölötti kerületi lakosoknak. Az ára (1000 Ft) és a tartalma (1 kg liszt, 1 kg kristálycukor, 1 liter olaj, 2 csomag száraz tészta) változatlan.

A fenti intézkedések visszavonásig, illetve a jelzett időpontig érvényesek.

Jelenleg kerületünkben 8 fertőzöttről van tudomásunk, 1 ember elhunyt, 2 pedig felgyógyult a betegségből. 52 kerületi lakos hatósági házi karanténban van.

Az eddigi intézkedéseket a kerület vezetése megelőző jelleggel hozta meg. A XVI. kerületi Önkormányzat és intézményei mindent megtesznek a koronavírus elleni védekezésben az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is.

Megkérek minden Kertvárosban élő polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére!

 

2020. április 23.                                                   

Kovács Péter

polgármester