Ugrás a tartalomra

A csapatkvalifikáció a cél

Hatvanegyedik alkalommal rendeztek a vívók számára világkupa versenyt Padovában február első hétvégéjén. A nagy presztízsű megmérettetésen a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású magyar kardcsapat a dobogó harmadik helyére állhatott fel, de a fiúk egyéniben is jól szerepeltek. A részletekről a kapitány, Decsi András mesélt lapunknak.

– A padovai az egyik legrégebbi világkupa, és mindig nagyon jó a szervezés, mert a Luxardo család a fő szponzora. Az indulók száma most 210 volt, ami kardversenyen elég ritka. Talán ennek is köszönhető, hogy két magyar is a négy közé került, így egy kétszeres olimpiai és a tavalyi világbajnok mérkőzött meg egymással az elődöntőben. Szilágyi Áron és Szatmári András párharcából végül az előbbi került ki győztesen, ezért Áron előtt megnyílt a lehetőség, hogy végleg elhódítsa a Luxardo kupát – amit eddig már kétszer megnyert – és övé legyen az arany vívó maszk. Ez viszont sajnos még mindig várat magára, mert az amerikai ellenfele a döntőben most megállította, de addig biztosan nem nyugszik, amíg haza nem hozza az ereklyét.

– Habár szombaton sokáig vívtak a fiúk, vasárnap következett a csapatverseny. Hogyan alakult a küzdelem?

– Már sokszor beszéltünk arról, hogy mi csapatban gondolkodunk, és a csapattal szeretnénk kvalifikálni a tokiói olimpiára. Ezért nagyon fontosak számunkra a csapat világkupa versenyek, mert szeretnénk minél jobban teljesíteni. Az utóbbi időszakban mindig sikerült a négy közé kerülnünk, de az elődöntőben most ismét a hazai pálya előnyeit élvező olaszokkal kerültünk szembe és szoros csatában végül vereséget szenvedtünk. Viszont nem csüggedünk, mert ebből is tanultunk, a bronzérmet pedig egy kiváló vívással szerezték meg a fiúk.

– Hogyan alakul a tavaszi idény programja?

– Két hét múlva Varsó jelenti a következő világkupa állomást, ahol szintén egyéni és csapatverseny lesz. Hál’ Istennek mindegyik vívónk olyan formában van és olyan erőt képvisel, hogy ezúttal is számíthatunk az éremszerzésre.Ezután március végén lesz egy ázsiai túránk, ami most már tradícionálisnak nevezhető: a szöuli grand prix verseny előtt Kínába utazunk és ott készülünk a nyári világbajnokságra, mert azt is ott tartják. Előtte lesz még egy versenyünk Moszkvában és Madridban, illetve természetesen részt veszünk az Európa-bajnokságon is, amit ezúttal Újvidéken rendeznek meg. 

A magyar kardválogatott tehát rendületlenül halad előre a kitűzött célja felé, de szükség is van az összpontosításra, ugyanis az olimpiai kvalifikáció előtt ez az utolsó szezon.

XVI. Kerületi Újság - Piros Cecil