Ugrás a tartalomra

A világbajnokság felé

A világbajnokság felé

Székesfehérváron rendezték meg a 122. Atlétika Magyar Bajnokságot, ahol az ország legjobb sportolói mérték össze tudásukat június 9-e és 11-e között.

Az első nap a nők 1500 méteres síkfutásának Gyürkés Viktória győzelmi esélyekkel vághatott neki. A mezőny végig kemény tempót diktált, ennek ellenére négyen mégis együtt maradtak az utolsó háromszáz méterre, ahol a kertvárosi tehetség még magasabb fokozatba kapcsolt, látványosan ellépett a mezőnytől és fantasztikus egyéni csúccsal nyerte meg a versenyt. Mindezek ellenére mégis maradt benne tartalék, mert másnap a 3000 méteres akadályfutásban kétszáz méter megtétele után legalább tizenöt méteres előnnyel vezetett, amit még tovább növelt. 350 méterrel a vége előtt egyik ellenfele ugyan megelőzte, ő azonban óriásit hajrázva, új egyéni csúccsal ismét bajnok lett, amely minden bizonnyal Berkovics Imre edzőnek is köszönhető.

Zsiga Mónika a szezon elején még kisebb sérülésekkel küzdött, de versenyről versenyre lépett előre, és elődöntőbeli futásán is majdnem egy másodpercet javítva, elképesztően szoros versenyben, nagyot küzdve megnyerte a 400 méteres gátfutást.

Mónika edzőtársa, Tano Leonardo, a még csak junior korú atléta most ismét helytállt a felnőttek között, és ifjabb Tomhauser István másik tanítványa, az olimpikon Baji Balázs mögött a második helyen végzett a 110 méteres gátfutásban.

Habár Horváth Csaba még csak húsz éves, már többször felállhatott a dobogó valamelyik fokára, és nem volt ez másként most sem, hiszen idei legjobbjával bronzérmes lett. Kőrös András másik tanítványa, Rab Attila a gerelyhajítás selejtezőjéből a hetedik eredménnyel került a döntőbe, ahol nem igazán ment neki a dobás, utolsóra mégis több mint négy és fél métert javított addigi legjobbján, ezzel pedig ő is a harmadik helyen végzett, ahogy a Kovács Gyula által felkészített Detrik Balázs is súlylökésben.

 

Újabb mérföldkőhöz érkezett az a tíz éve folyó közös munka, amit Baji Balázs és az Ikarus BSE atlétika szakosztályának vezetőedzője, ifjabb Tomhauser István folytat. A békéscsabaiak atlétája – aki rendszeresen edz a Bátony utcában – a közelmúltban Prágában megrendezett versenysorozaton 12,24 mp-re javította az általa már kétszer is megdöntött 110 méteres gátfutás országos csúcsát. Gyürkés Viktória (képünkön) viszont idén először versenyzett 3000 méter akadályon, és egy elég ígéretes 9:52,03 perces idővel a hetedik helyen végzett, ezáltal pedig látótávolságba került a londoni világbajnokság nevezési szintje.

XVI. Kerületi Újság