Ugrás a tartalomra

Árpádföldi tenisztehetségek

Kerületünk a kezdetektől mindig pezsgő sportélettel büszkélkedhetett, mely alól a tenisz sem kivétel. Szerencsére a Kertváros ebben a sportágban is büszkélkedhet igazi tehetségekkel és jövőbeli reménységekkel. Az Árpádföldi TC működéséről, kiemelkedő játékosairól Amberger Árpád elnököt és dr. Kincses Attila csapatkapitányt kérdeztük.

Meséljenek kérem az ÁTC múltjáról, történetéről!

Amberger Árpád: Az Árpádföldi Tenisz Club idén ünnepli megalapításának 35. évfordulóját. 1985-ben az akkori Kerületi Tanács biztosította a területet az egyesület számára, hogy társadalmi munkában, többnyire saját költségén építsen a területen 2 db teniszpályát. Az alapító tagok elkötelezettsége és kitartó szorgalma eredményezte, hogy ez a tenisztelep ma is Árpádföld talán legnagyobb sporttelepe.

A klub az évek során több lépcsőben fejlődött. Előbb az eredeti két pálya bővült, és három szűkebb pálya épült meg. Aztán ezeket szélesítettük, majd pedig bővítettük egy negyedik ún. „Play & Stay” rendszerű gyermek teniszpályával. Kiépítettük az automata öntözőrendszert, az internetes időpontfoglalást, és webkamerán is követhető a pálya pillanatnyi foglaltsága. Mára aktív utánpótlásnevelő egyesületté vált az ÁTC.

Kincses Attila: Kiemelném, hogy ezen a területen mindent a klubtagok saját maguk hoztak létre, családias légkörben és mai napig magunk tartjuk karban a pályát és környezetét, gyomlálunk gereblyézünk stb.

Hány tagja van a klubnak jelenleg és hányan vannak összesen akik látogatják a klubot?

Kincses Attila: A klub nyitott rendszerben működik, a tagság folyamatosan változik,  főleg kerületiek látogatják a klubot , de szívesen fogadunk vendégeket bárhonnan.   Örömmel tapasztaljuk, hogy a gyermekektől az idős korosztályig járnak hozzánk teniszezni, mintegy 100 ember  sportol nálunk rendszeresen.

Amberger Árpád: 2020 évben 24 felnőtt, és 15 ifjúsági korú (18 év alatti) tagunk van, akik éves tagdíjat váltottak a klubba. A felnőttek és a versenyző ifjúságiak száma  hozzávetőleg állandó, hiszen évről évre játszanak valamelyik ÁTC csapatban. A versenyeken nem induló ifjúsági korú sportolók egy része évente változik az iskolai elfoglaltság, és a sport melletti elkötelezettség változásának függvényében.

A közelmúltban tartotta a klub elnökségi ülését is. Mik ennek az eredményei?

Amberger Árpád: 2015-ben választotta meg a tagság az elnökséget 5 évre. Eredetileg ezért 2020 március 22-ére volt meghirdetve a tisztújítás, amit sajnos a március 10-én kihirdetett COVID korlátozások felülírtak. Így elhalasztottuk őszre. Most viszont, hogy újra erősödik a járvány, - mintegy utolsó lehetőségként – szabadtéren, az ÁTC pályán rendeztük meg a tisztújítást október 11-én.

A jelenlevők nagy többségi szavazatával, az új (ill. újraválasztott) elnökségi tagok:

Amberger Árpád, Baumholczer Tamás, dr. Kincses Attila, Mészáros Gyula és dr. Pászti-Nagy András.

Az elnök megválasztására az október 19-i, elnökségi alakuló ülésen kerül sor. (Azóta ez megtörtént: Amberger Árpád lett ismét az elnök újabb 5 évre.)

A Felügyelő Bizottság tagjai: Boda Csaba, Fülöp László, és Horváth Gábor. 

Mennyiben érintette a klub működését a COVID-19 járvány?

Kincses Attila: A járvány elején, márciusban átmenetileg csökkent a sportolni vágyók létszáma, de  később sok olyan ember is felkeresett minket, akik korábban nem jártak nálunk,  talán azért mert nálunk egyszerűbb volt figyelni a távolságtartásra, és a lényeg az volt, hogy a szabadban sportoljanak.

Amberger Árpád: Áprilistól aztán folyamatosan bővültek a kisebb-nagyobb előfizetési csomagot váltó sporttársak, akik ismerősökkel, családdal, gyerekekkel jöttek az ÁTC pályáira. Talán még emlékszik mindenki, hogy tavasszal a korlátozások idején mennyire szükség volt a biztonságos testedzési lehetőségek megtalálására. Év végére 160 fölé emelkedett az online időpontfoglaló rendszerünkben a regisztrált sportolók, családok száma.

Milyen fejlesztések vannak kilátásban a klubot illetően?

Amberger Árpád: Évek óta visszatérő kérdés – főleg tavasszal és ősszel –, hogy a korai sötétedés miatt már 5-6 órakor be kell fejezni a sportolást. Pedig nemcsak a versenysport, de a lakosság is igényli, hogy este 8-9 óráig - akár világítás mellett is - lehessen teniszezni. Ehhez tervezzük az energiatakarékos, LED-es pályavilágítás kialakítását.

Egy új klubház is már nagyon időszerű lenne, hiszen a jelenlegi faház öltözőt még 2004-ben „örököltük” a rendőrség körzeti megbízotti kirendeltségétől. Rendszeresen karbantartottuk, felújítottuk, öltözővel, zuhanyzóval bővítettük, de sajnos a faház élettartama véges, és a szerkezet már kezd nagyon korhadni.

Több, kisebb-nagyobb fejlesztési terv még megfogalmazódott bennünk, illetve a közgyűlésen is elhangzottak fejlesztési javaslatok, de mivel a terület tulajdonosa az önkormányzat, így a felmerült terveket először Kovács Péter polgármester úrral szeretnénk egyeztetni. Már kértünk is időpontot, hogy az új elnökséggel közösen megbeszéljük a középtávú fejlesztési koncepciót.

A klub az elmúlt években pár kiemelkedő versenyeredményt is szerzett.

Amberger Árpád: Az ÁTC felnőtt csapatai az elmúlt évtizedekben Bp-II., Bp-I. és OB-III. osztályokban játszottak változó eredményességgel. Jelentősebb fejlődés az elmúlt 4 évben indult el, amikor saját nevelésű fiatal játékosaink kezdtek felnőni, és a  a felnőttek között is megállták a helyüket. 2016 igazi aranyév volt az ÁTC számára. Mindkét felnőtt csapat megnyerte a saját csoportjában (a Bp-II.o.  és a Bp. I. o tatalék) bajnokságot is, így feljutottunk az OB-III.-ba. Két év ebben az osztályban eltöltött idő után, 2019-ben feljutott a csapat az OB-II. osztályba. Idén, szoros versenyben csoportelsőként végeztünk, majd pedig a rájátszást megnyerve feljutottunk a mindössze 8 csapatot számláló OB.-I. osztályba (A csapat tagjai: Kincses Kristóf, Gubi Trisztán, Müller Gergő, Kincses Attila, Amberger Árpád, Kincses Kolos, Molnár Dániel, Sziklai Kristóf, Pászti-Nagy András, Mészáros Gyula, Fülöp László). A Kincses testvéreket, Kristófot és Kolost, külön meg kell említeni. Nem csak az OB.-I-be feljutás kapcsán, hanem a korosztályos eredményeik miatt is.

Kincses Attila: Nem akarok hazabeszélni a gyermekeim apjaként, de büszke vagyok arra, hogy sikerrel szerepelnek nemzetközi és magyar versenyeken is. Kristóf 17 éves, korosztálya egyik legjobbja, évek óta válogatott,  sokszoros bajnoki helyezett  a felnőtt ranglistán is már a legjobb 50 között szerepel,  toronymagasan az egyik legjobb játékosunk. Kolos 13 éves korára 13-szoros magyar bajnok, az egy évvel idősebbek között is vezeti a ranglistát, európai szinten is korosztálya legjobbjai közé tartozik, a CSB mérkőzések során legyőzte a korábbi többszörös felnőtt bajnok és Davis Kupa játékos, Nagy Viktort is.

Amberger Árpád: Nemhiába, a fiataloké a jövő!

Külön köszönet a segítségért Baumholczer Tamásnak!

XVI. Kerületi Újság, Gueth Ádám