Ugrás a tartalomra

Atlétika COVID alatt

Miként érintette a járványhelyzet az Ikarus atlétáit és edzőiket? A COVID-helyzet alatti kihívásokról, nehézségekről és a lehetséges megoldásokról Csúr Attilával, az Ikarus Atlétikai Szakosztályának vezetőjével beszélgettünk.                                       

– Hogyan telt a járványidőszak az Ikarus számára?
– Tavaly tavasszal, a járvány első hullámakor kénytelenek voltunk bezárni. Nagy vita volt egyesületen belül is a működés lehetőségeit illetően, de mivel az önkormányzati intézményekben zárlatot rendeltek el, és a létesítményünk tulajdonosa az Önkormányzat, így végül a leállás nem volt elkerülhető. Ez nagyon kedvezőtlenül érintette a minket is. A 400 fős tagságunkból körülbelül 200-an gyermekek, és ha nincsenek edzések a korosztályukban, ahol még nem alakult ki a sport iránti kötödés, akkor nagy a lemorzsolódás veszélye. Érzékenyen érintett minket, hogy a toborzás szempontjából legjobb tavaszi és őszi időszak szintén kiesett, mivel az iskolákat sem tudtuk látogatni. A nagyobb korosztályokat kevésbé érintette a leállás, az edzők külső helyszíneken pótolták az edzéseket, és itt már az elköteleződés is nagyobb. Nyáron és most télen a fedett pályás szezonban is a versenyek szabályozott körülmények között zajlottak, zajlanak. Szerencsére Magyarországon a sportot érintő járványügyi szabályozások nem túl szigorúak, és be is bizonyosodott, hogy ez helyes stratégia. Nyáron lementek az országos szintű nagy versenyek, télen pedig a fedett pályás időszakban a Magyar Atlétikai Szövetség a BOK csarnokban biztosítja a felkészülési lehetőséget. A gyakorlat azt mutatja, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett ez nem jár komoly kockázattal, hiszen nem történtek megbetegedések.

– Milyen megoldásokat dolgoztak ki az edzések biztonságos lebonyolítására?
– A mi számunkra a felkészülési lehetőségek beszűkülése volt a legnehezebb. Mint mondtam, 400 fős a szakosztályunk, amivel Magyarország legnagyobb atlétikai szakosztálya vagyunk. Nyáron magas színvonalú felkészülést tudunk biztosítani sportolóinknak, de a téli lehetőségeink nem a legjobbak. Az atlétika viszont ma már egész éves odafigyelést igényel. Ezért igyekszünk külső helyszíneken lebonyolítani az edzéseket. Korábban a kerületi iskoláktól béreltünk termeket, de idén ez a lehetőség is megszűnt a járványhelyzet miatt. A nagyobb korosztályok tagjai a BOK-csarnokban tudnak edzeni. Saját létesítményünkben is korlátoztuk a bejutást, itt egy 30 fő befogására alkalmas futófolyosónk van. Meghatározott beosztás szerint a gyermekek heti egyszer, a nagyobbak heti kétszer juthatnak be oda.

– Miért fontos a korszerű környezet az atlétikában?
– Egy korszerű helyre az emberek szívesen járnak, és a szülők is szívesen hozzák a gyerekeiket, hiszen látják, hogy a munkának értelme van. Az edzők számára is nyilván szakmai motivációt jelentenek a jó körülmények. A korábbi fejlesztések nyomán pedig a taglétszámunk is magas.

– Milyen versenyek maradtak el és melyek azok, amelyeket meg tudtak rendezni?
– A nyári időszakban a Magyar Atlétikai Szövetség az összes főbb versenyét megrendezte. Kisebb versenyek maradtak el, főleg a beszűkült időkorlátok matt. A téli időszakban már lezajlott a Budapest Bajnokság illetve a Serdülő U16-os Magyar Bajnokság, ezeket most január-februárban rendezték meg a BOK csarnokban, kiváló feltételek mellett. Azt gondolom a további versenyekkel sem lesz probléma, a szabályok betartása mellet nem érzem kockázatosnak azok megrendezését. Most már szerencsére tapasztalatunk is van ebben bőven. Nézők viszont nincsenek a versenyeken, csak a versenyzők és edzőik tartózkodhatnak a létesítményben. A versenyeket online közvetíti a Magyar Atlétikai Szövetség, a nézők szerint magas színvonalon.
Kettős hatást érzékeltünk a járvány miatt. A fiatalabb korosztályokban nálunk is volt lemorzsolódás és sok szülő félt elhozni gyermekét. Nyilván mindenkinek az egyéni érzékenysége is meghatározza, hogy mennyire tekinti veszélyesnek a helyzetet. A nyári időszakban viszont, amikor kevésbé éreztük a járvány szorítását a szülők szívesen hozták a gyermekeiket és a nyári táborainkat is sokan látogatták. Nyilván ennek az egyik oka az, hogy az egyéb szabadidős tevékenységek száma is beszűkült. A nyár eddig mindig uborkaszezonnak számított a gyermekkorcsoportokban, most csak egy rövid másfél hetes szünetet tartottunk.

– Milyen tervei vannak a Szakosztálynak a jövőre?
– Úgy néz ki, hogy a 2023-as világbajnoksághoz kapcsolódóan végre egy korszerű futófolyosóval/munkacsarnokkal gazdagodhatunk, amit másfél év múlva már használhatunk is. Ez nagyban segítené a jövőbeli munkánkat, hisz az egyik legeredményesebb szakosztály vagyunk Magyarországon, és a magas szintű felkészüléshez megfelelő létesítményi háttér is szükséges.  Tavaly a GEAC-cal közösen atlétikai csapatbajnokságot nyertünk, ezen a szinten nem lehet pusztán szabadtéren készülni. A COVID-helyzet rámutatott az ilyen létesítmények nélkülözhetetlenségére. Nem akarom senki problémáját lebecsülni, de egy 20-30 fős egyesületben könnyebb a beltéri lehetőségeket megoldani, nekünk 400 fő felkészülési feltételeit kell biztosítanunk.


Reméljük az új létesítményben mindez egyszerűbb lesz.
***
Február 20-21-én rendezték a Fedettpályás Magyar Bajnokságot, amelyen kiemelkedően szerepeltek az Ikarus BSE atlétái: a rengeteg egyéni csúcs és értékes helyezések mellett kilenc érmet szerzett a szakosztály a népes mezőnyben! A bajnokság egyik szuperklasszisa Wagner-Gyürkés Viktória volt, aki 1500 és 3000 méteren gyűjtötte be az aranyérmet ellenállhatatlan futással. Jó formáját bizonyítja, hogy az ob. előtt egy héttel a lengyelországi Touronban 3000 méteren 8:55.45-ös idővel egy 1998-as országos csúcsot döntött meg! De visszatérve az ob-ra: bajnok lett súlylökésben Kovács László, valamint a női 4x400-as váltó Dobi Larina, Horváth Dóra, Szécsényi Anna, Rapai Fanni összeállításban. Ezüstérmet szerzett 60 gáton Tano Leonardo pazar, 8.00-s idővel, bronzérmes lett 3000-en Molnár Léda és Bácskai Bence, súlylökésben Detrik Balázs, illetve a Bencsik Ádám, Kovács Marcell, K. Nagy Tamás, Molnár Csaba összeállítású férfi 4x400-as váltó.

Gueth Ádám 

A XVI. Kerületi Újság legfrissebb száma: https://www.bp16.hu/hirek/keruleti-ujsag/202104-szam-20210224