Ugrás a tartalomra

Az élen két keréken

Csányi Gergő, a Kertváros ifjú motorversenyzője idén is megmérkőzött a nemzetközi rangsor legjobbjaival. A tavalyi IMRC kupa ezüstérme után most a német Triumph Challenge-en állhatott rajtvonalhoz, hogy tovább gyarapítsa kupagyűjteményét.

Gergőnek régi álma volt, hogy induljon a német bajnokságon, ahol a negyven fős mezőnyben Európa legjobbjai szállnak harcba egymással kizárólag Triumph Daytona 675-ös motorokon, hogy öt versenyhétvége után kiderüljön, ki a legjobb. Gergő a tavalyi év lendületét felhasználva először Lausitzringban állt rajtvonalhoz.

– Ebben a sorozatban három időmérőt tartanak és a legjobb eredményt veszik figyelembe a rajtrács kialakításakor, ahol a hetedik helyet szereztem meg. Az első versenyen hatodiknak intettek le, a másnapi rajt viszont nem sikerült túl jól, és mivel egy motorhiba is hátráltatott, nem tudtam előrébb végezni a 7. helynél.

A lendület viszont megtört a második versenyhétvégén Hockenheimben. Az egyébként is nehéznek számító pályán még az időjárás sem kedvezett a versenyzőknek, és ez az egész mezőny teljesítményére hatással volt.

 – Vizes volt a pálya és szinte minden szabadedzés piros zászlóval ért véget, vagyis elég kevés időt tölthettünk a pályán. Szombaton az időmérőnk is vizes pályán zajlott, de szerencsére az aznapi futam rajtjára kisütött a nap. Három kör után mégis leintették a futamot, vagyis nem tudtam feljebb jönni. Végül másnap is esett az eső, így csak a nyolcadik helyen végeztem.

A Triumph Challenge harmadik állomását a csehországi Brnóban tartották, ahol a kertvárosi tehetség már szintén régóta szeretett volna rajthoz állni.

 – Az időmérőn sajnos, csak a 11. helyet tudtam megszerezni. Az első futamon aztán sikerült jól rajtolnom, az első kör végén pedig már a 6. voltam. Csatában voltam az élmezőnnyel, de végül ötödikként intettek le. Ezután persze vártam a másnapot. Éjjel azonban esett, ezért a bemelegítés vizes pályán zajlott. Végül a 10. helyen értem célba, mert sajnos, nem tudtam elkapni a ritmust.

Az utolsó előtti versenyre Gergő már megszokta, hogy számára ismeretlen pályákon indul, és ez az oscherslebeni futamon meg is hozta a várt eredményt. Az első futamon egy jó rajt után végig az élmezőnyben csatázott, és ezzel versenytársai elismerését is kivívta.

– Nagyon vártam ezt a technikás pályát. Az időmérők alapján a 10. helyről indultam, amit nagyon sajnáltam, mert nem sokkal maradtam le a második sorról. Szerencsére az első versenyen sikerült javítanom, így már az első körben a 6. helyen álltam, de egy lekörözött miatt végül csak negyedik lettem. Viszont ennek is örültem, mert ebben a sorozatban most először tudtam ennyire közel kerülni a dobogóhoz, és a futam után többen odajöttek hozzám, hogy gratuláljanak. A vasárnapi bemelegítésen 4. lettem, a rajtot azonban elrontottam. Visszacsúsztam a 13. helyre és innentől futnom kellett az eredmény után. Végül nyolcadik lettem.

Az utolsó megmérettetésre pattanásig feszült az izgalom. A szintén Csehországban, Mostban megtartott versenyen viszont Gergő a legjobb formáját hozta, és a dobogó második fokára állhatott fel.

 – A mosti pálya edzésein végig a tavalyi bajnokkal róttam a köröket, így jó ritmust sikerült felvennem. Viszont történt egy változás az előző hétvégékhez képest, ugyanis mindkét futamot ugyanarra a napra tették. Az időmérő elég szoros volt, de sikerült megszereznem a harmadik rajtkockát. Az első futam rajtja sajnos, nem sikerült túl jól, de a versenyt egy baleset miatt leintették, így végül negyedik lettem. Kicsit csalódott voltam, mert úgy éreztem, meglehetett volna a dobogó. A második futamban ismét kemény csatákat vívtam, végül sikerült átvennem a második helyet. Nagyon boldog voltam, hogy az év végén sikerült dobogós pozíciót szereznem. Ezzel összetettben 5. lettem, ami szerintem egészen jó eredmény az első szezonban.

Gergő nevét pedig innentől kezdve jobb, ha megjegyzik versenytársai, mert a több mint száz kupával rendelkező motoros jövőre is egy nemzetközi versenyen szeretne indulni.

– Úgy érzem, jó évet zártunk, és sikerült nagyon sok tapasztalatot gyűjteni. A leginkább Magda Attilának vagyok hálás, aki egész évben ott volt mellettem és segített, de köszönöm azoknak is, akik anyagilag is támogattak, hogy idén is versenyezhessek, és azoknak is, akik szurkoltak nekem. Remélem, jövőre új szponzorokat is találok, mert minden segítségre szükségem lesz egy újabb jó eredmény eléréséhez.

XVI. Kerületi Újság - VAN