Ugrás a tartalomra

Egy világra szóló találmány XVI. kerületi kötődéssel

Egy világra szóló találmány XVI. kerületi kötődéssel

Interjú Borsányi Gáborral, a TeqBall feltalálójával

Borsányi Gábor fiatal hazai vállalkozó találmánya olyan világméretű sikert arat, amire talán csak a Rubik-kocka esetében volt példa hazánkban. A meghajlított pingpongasztalhoz hasonló játékeszköz, és a rajta játszható új sportág, a Teqball híre körbeért a földgolyón, és decemberben már Budapest adott otthont a Teqball világbajnokságnak, amelyen részt vett Ronaldinho, a brazil focicsoda, a Teqball egyik reklámarca. A siker részese kerületünk egykori lakója, volt Ikarus-atléta, Gattyán György nagyvállalkozó, az Ikarus Atlétikai Szakosztály főtámogatója.

– Hogyan született a hajlított asztal ötlete?

– A Teqball ötlete gyerekkoromra vezethető vissza. Újpesti gyerekként a panelházak között fociztunk, és amikor meguntuk, a beton pingpongasztalon kezdtünk lábteniszezni. Ám a vízszintes felületről nem jó irányban érkezett a labda. Így jött a pofonegyszerű ötlet, ha meghajlítanánk az asztalt, a játékos felé pattanna, és könnyen megjátszhatóvá válna.

– Hogyan lett az ötletből termék?

– Egy jó ötlet magában kevés. A megvalósításhoz megfelelő társakra, partnerekre van szükségünk. Ez az ötlet sem valósult volna meg alapítótársaim, Gattyán György és Huszár Viktor nélkül. A mögöttünk lévő profi, elszánt, agilis csapattal minden nap azon dolgozunk, hogy a lehető legmagasabb szintre fejlesszük ezt az új, multifunkciós sporteszközt.

 

– Hogyan láttatok hozzá a termék reklámozásához, és kikkel?

– A márkaépítésben az nagyon nagy szerencsénk, hogy a világsztár focistákat nem kell meggyőzni. Legelső reklámfilmünkben a Koeman testvérpár is szerepelt, és ők azt mondták, hogy „Mi az egész életünket a focinak köszönhetjük, úgyhogy tartozunk annyival ennek a sportnak, hogy ha van egy jó ötlet ehhez kapcsolódóan, akkor mögé állunk.” Nagyon sok világsztár nemhogy reklámdíjat nem kér azért, hogy teqballozzon, hanem normál áron megveszik az asztalt. Neymarnak és Messinek saját asztala van. Két éve karácsonykor jött a megkeresés, hogy Messi és Neymar szeretne saját sporteszközt. Mi azt mondtuk, hogy adjuk nekik normál áron, mert, ha ők képesek a játékélményért, a sporteszköz erejéért megvenni, ez a legjobb reklám. Nyilván a mi költségünkre egyediesítettük az asztalokat. A két ünnep között Messi már azt posztolta, hogy a fiával Teqballozik. Hatalmas siker számunkra, hogy Magyarországról közösen elindítottunk valamit, és a brazil válogatott bemelegítés céljából már az öltözőben azt a játékot játssza, amit annak idején mi Újpesten.

– Hol és hogyan kezdődött a gyártás és az értékesítés?

– A Teqball egy száz százalékig magyar sportinnováció az ötlettől a gyártásig. Büszke magyarok vagyunk, célunk inspirálni minden magyar embert, hogy Magyarországról is lehet nemzetközi sikereket elérni. Első körben főleg intézményi vevőknek tervezett asztalt gyártottunk, de az év végére piaci forgalomba kerül az egyéni vásárlóknak szánt termékünk is.

– Honnan volt a PR, a pénzügyi és műszaki szakértelem?

– Úgy véljük, hogy a siker érdekében sosem szabad becsapni magunkat. Éppen ezért tisztán látjuk, hogy mihez értünk, és mihez kell nemzetközi szinten is ismert és elismert kollégákat, szaktanácsadókat alkalmazni.

– Hogyan találtál rá a megfelelő társakra, és kik ők?

– Huszár Viktorral egy közös óbudai lakópark kapcsán ismerkedtem meg. Tudtam, hogy szereti a focit, elmondtam neki az ötletemet, és egyből meglátta benne a fantáziát.

Gattyán György szerepe is megkérdőjelezhetetlen a Teqball életében, mivel tanácsaival, meglátásaival, jövőképével maximálisan hozzájárul a mindennapi folyamatokhoz és a fejlődéshez.

– Mikor érezted úgy, hogy ez nagyon nagy ötlet, világsiker lehet belőle?

– Őszintén szólva a világhódítás célja és lehetősége a kezdetek óta bennünk élt, amely életünk végéig elkísér minket. Úgy gondolom a sikerhez rengeteg tényezőnek kell megvalósulnia. Nyilván fontos az ötlet, amihez kell egy jó csapat. Ezenkívül agyban el kell dönteni, hogy mi sikeresek szeretnénk lenni, és ha valaki előttünk ezt meg tudta csinálni, akkor nem kérdés, hogy nekünk is sikerül.

– Mikor csatlakozott a vállalkozáshoz Gattyán György, és mi a szerepe?

– 2014-ben a futball vb napján feltettünk egy videót a Facebookra, aztán Gyuri ráírt Viktorra, hogy gratulál az innovációhoz, és a segítségét is felajánlotta. Nagyon jó meglátásai vannak, és elképesztően korrekt ember. Amikor először találkoztunk, öt perc alatt megállapodtunk mindenben.

– Mennyire ismert az asztal és a játék külföldön, és mennyire itthon?

– Elég jó úton haladunk. Magyarországon talán nincs annyira az emberek szeme előtt. Három évvel ezelőtt mondtam, amikor Ronaldinho nálunk járt Budapesten, hogy fő célunk a Teqballt olimpiai sportággá tenni. Ezen nagyon sok ember csak mosolygott. Mi ezekből a mosolyokból is erőt merítünk. Jelenleg a Teqball több mint 100 országban jelen van, és hivatalosan elismert sportággá vált.

– Nem csak az asztalt, hanem egy új sportot találtál föl. Már nemzetközi szövetsége is van a Teqballnak. Erről mit kell tudnunk?

– A FITEQ, a Nemzetközi Teqball Szövetség 2017-ben alakult, amelynek Lausanne-ban van a központja. Megfordítottuk az egész sportágépítést és mi fölülről építkezünk. Létrehoztuk a nemzetközi szövetséget, amibe folyamatosan betagozódnak a nemzeti szövetségek. Célunk a FITEQ egyik legnagyobb nemzetközi sportszervezetté fejlesztése.

– Élvonalbeli futballklubok használják az asztalt és a játékot az edzéseikhez. Így van ez Magyarországon is?

– Szerencsére igen. A Magyar Labdarugó Szövetségnek köszönhetően több száz hazai futball klubnál megtalálható az eszköz. Ez azért fontos, mert az edzők kezdik beintegrálni a mindennapos képzésbe, ezáltal is fejlesztve a játékosok technikai tudását.

– Milyen jövője lehet ennek az új sportnak?

– A Teqball lett a valaha leggyorsabban elismert hivatalos sportág, az Ázsiai Olimpiai Tanács elismerésének köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a 2020-as Ázsiai Beach Games-en, illetve a 2022-es Ázsiai Játékokon Teqball sportágban már érmet adunk át.

– Lehet-e még tovább fejleszteni az ötletet?

– Büszkeséggel tölt el minket, hogy a Teqball mára multifunkciós sportinnováció. Öt különböző sportágat, illetve négy különböző parasportágat lehet játszani ugyanazon az asztalon. Ez azért fantasztikus, mert mindenki nemtől, kortól és tudásszinttől függetlenül képes számára ideális sportelfoglaltságot találni.

– Ha valaki ismerkedni szeretne a sporttal, hol teheti meg?

– Nagyon komolyan fókuszálunk a közösségi médiára, hiszen manapság ezen keresztül lehet leginkább elérni a fiatalokat. Folyamatosan frissítjük az összes teqsporttal kapcsolatos hírt és eseményt.

– Ha valaki szeretne játszani, hol van erre lehetősége?

– Nagy öröm számunkra, hogy Magyarországon több mint ezer asztal van már kihelyezve, letelepítve. Érdemes bármelyik közösségi médiafelületünkön informálódni arról, hogy hol található a lakhelyünkhöz legközelebb eső sporteszköz.

– Hogy gondolod, hol fog tartani 10 év múlva a Teqball-sport?

– Nem titkolt célunk elérni azt, hogy az összes teqsportág, sportaktivitás elérje a tömegsport státuszt. Tisztában vagyunk azzal, hogy még hosszú út vezet odáig, de ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindent megteszünk álmaink elérése érdekében.

XVI. Kerületi Önkormányzat - Mészáros Tibor