Eredményes évet zártak

A B-26 Magyar Postagalambsport Egyesület megtartotta díjkiosztó ünnepségét, amelyen a 2018-as év eredményeit ismertették. A díjkiosztóra a rendezvény fővédnöke, Kovács Péter polgármester mellett meghívták Tót István és Verő István táti galambászokat, valamint Huszár Lajost és Gulyás Gábort a Dunakanyar Tagszövetségtől. 
 
Kovács Péter polgármester köszöntőjében elmondta, hogy nagy csodálattal kíséri figyelemmel a XVI. kerület talán legrégebbi egyesületének munkáját, de legalább ilyen csodálattal tekint a galambokra, hiszen annak a rejtélyes képességüknek az okát, hogy több száz, néha ezer kilométer távolságból is hazatalálnak, még nem fejtette meg senki. Polgármesterként minden olyan kerületi rendezvénynek és működő szervezetnek örül, amely egy cél, vagy szenvedély mentén közösséget teremt, és a galambászok szenvedélye rendelkezik ezzel a közösségteremtő erővel.
Takár Jenő, az egyesület elnöke elmondta, hogy a B-26 1966-ban alakult meg, jelenleg 21 taggal működik, és mára egyedül maradtak egyesületként a kerületben. A többiek már baráti társaságokként működnek. Évente négy tréning és tizenkét verseny van bejegyezve a naptárukba. Van közöttük maratoni táv is, amely a galambok esetében ezer kilométer feletti röptávot jelent. A galamboknak repülés közben két nagy ellenségük van, a héja, és az időjárás. Egy erős ellenszél nagyon sok energiát kivesz belőlük. Új tényezőként jelentkezik a globális felmelegedés is, mert az utóbbi években előfordul, hogy 40°C feletti hőmérsékletben kell a galamboknak tartósan repülniük. Ennek hatását a röptetők még nem ismerik pontosan.
Az elektronika már a galambászsportba is betört, így a hazaérkező galambok egy csip segítségével „jelentkeznek be” a rendszerbe, és így másodperc pontossággal rögzíthető az érkezésük időpontja. A szárnyasok nagy szakértelemmel történő gondozása azonban még az elektronika világában sem kerülhető ki. 
A tavalyi versenyév eredményeit a kisebbtől az óriásserlegig terjedő feliratos trófeák bizonyították, amelyeket az elnök, Takár Jenő, sorban kiosztott a legeredményesebb klubtagoknak. Majd a vacsora, a kötetlen beszélgetés, az élménybeszámoló és végül a tombolasorsolás következett.
 
Mészáros Tibor - XVI. Kerületi Újság