Ugrás a tartalomra

Érmes remények

Ha az Önkormányzat a kerületben létrehoz egy vívó- és birkózócsarnokot, a szemfüles kertvárosi polgárnak abban a szerencsés helyzetben lehet része, hogy láthatja az Európa-bajnoki bronzérmes férfi kardcsapatot (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron), amint az Erzsébetligetben edz a július 17-e és 27-e között megrendezendő lipcsei világbajnokságra. A felkészülés részleteiről és a közelmúltban megszerzett Európa-bajnoki bronzéremről a kapitányt, Decsi Andrást kérdeztük.

Miután a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron ezüstérmet nyert, Decsi Tamás az ötödik, Gémesi Csanád pedig a hetedik helyen végzett egyéniben a grúziai Tbilisziben megrendezett Európa-bajnokságon, a Szatmári Andrással kiegészült, Decsi András vezette kardválogatott a dobogó harmadik fogára állhatott fel. A világranglistás helyezésének köszönhetően a nyolc közé jutásért a belgákkal kellett megküzdenie a csapatnak, majd a negyeddöntőben a franciákkal csaptak össze. A párharc fej-fej mellett haladt, végül azonban a mieink diadalmaskodtak. Az elődöntőben a magyarok sajnos, kikaptak az oroszoktól annak ellenére, hogy nemzeti válogatottunk jól vívott, az ellenfél viszont kihasználva kitűnő formáját, végig vezetett. A bronzért vívott csatában azonban nem volt kétséges, hogy „Ki a jobb? Magyarok!”

Decsi András elmondta: régóta nem volt példa arra, hogy a magyar csapatból három versenyző is bekerüljön az egyéni döntősök közé. Ez nagyon jó érzés volt számára, amelyhez csak hozzátett Szilágyi Áron ezüstérme és a csapat által megszerzett bronz. A jól megérdemelt pihenés után azonban most ismét munkához láttak a fiúk.

– Ezen a héten megkezdtük a fizikai felkészülést, amely regeneráció és ráhangolódás is egyben, hiszen itt még vívás nem szerepel a programban, de egyénileg iskoláznak már a versenyzők az edzőikkel. A jövő héten kezdjük meg az aktív vívómunkát Tapolcán, majd ismét Budapesten készülünk. Az Európa-bajnokságon való jó szereplés megadta az alaphangot, de egy világbajnokság természetesen még rangosabb küzdelem, hiszen ott jelen lesznek az amerikaiak és az ázsiaiak is, akik a világ élvonalához tartoznak. De azt hiszem, hogy ha ilyen nagyszerű teljesítményt nyújtanak a válogatott tagjai, mint most az Európa-bajnokságon, akkor érmes reményekkel vághatunk neki a küzdelemnek egyéniben és csapatban is.

A válogatott fizikai felkészítését egyébként Kiss Áron – aki már évek óta dolgozik együtt Szilágyi Áronnal – végzi. Decsi András ugyanis arra kérte, amikor kapitány lett, hogy az egész csapatot segítse egyénekre szabott edzésterveivel és kiváló szakmai tudásával. Ennek pedig nagy szerepe van a sérülések elkerülésénél is. Éppen ezért a vívás mellett erősítenek, teniszeznek, úsznak, sőt, szaunáznak is a sportolók.

Szerencsére utánpótlásból sincs hiány, hiszen a közelnúltban megrendezett reménységek országos bajnokságán újonc korosztályban a Kertvárosi Vívó Sport Egyesület (KVSE) versenyzője, Turny Bátor bronzérmet szerzett. A nyolcvannégy fős mezőnyben egyébként Szabó Márton a hetedik helyen végzett, Miszti Györgyöt pedig éppen Turny Bátor búcsúztatta a 16 között.

Másnap 18 együttes küzdött meg egymással a csapatversenyben, ahol a címvédő KVSE magabiztosan küzdött a döntőig, maga mögé utasítva a többi között a Kárpátit, az UTE-t és a Vasast is. A végső összecsapásban azonban a BVSC diadalmaskodott.

A kadettek és a juniorok viszont már válogatókon vesznek részt a következő évi versenyekhez. A juniorok között Kern Bianka a 2., Baaken Mátyás pedig a 6. helyen végzett, utóbbi a kadetteknél az 5. helyet csípte meg.

XVI. Kerületi Újság