Ugrás a tartalomra

Focikörkép: RAFC: Nekünk nyolc…

Amikor a vírus miatt nem fejeződött be a 2019/20. évi bajnokság, még nem lehetett tudni, hogy kerületünk két csapata az Ikarus és a RAFC, együtt indulhat-e a Budapest I. osztályban. Előző számunkban ismertetett körülmények miatt megszületett a válasz: igen! A sorsoláskor kiderült, hogy már korán, a második fordulóban létre jön a sokak által várt kerületi derby. Az előjelek nem voltak biztatóak: az első fordulóban az Ikarus 5-0-ra kikapott a Budafok II-től, a RAFC pedig ugyanennyire veszített a bajnoki cím első számú várományosától, az NB III-ból most kiesett Kelen SC-től. A rangadó előtti napokban nagyon rossz hírek hangzottak a RAFC háza tájáról. Két fiatal, tehetséges játékosuk Rimóczi Gergő és Nagy Krisztián, valamint a csapat játékos-edzője, irányítója, góllövője Vörös Péter egyaránt műtét előtt állnak. A középpálya két stabil tagja Derda Dániel és Ebenhardt Tamás eltiltás miatt nem játszhat. A leggólveszélyesebb támadót, Molnár Andrást pedig, az NB III-as RKSK akarta leigazolni. Ez hat, állandó kezdőjátékos hiányát jelentette, sőt, Vörös István és Etler Pál sem állt a csapat rendelkezésére. És vasárnapra, a mérkőzésre kiderült, hogy mindezek nem kósza hírek, hanem tények. Ennek ismeretében ki lehetett jelenteni, ezúttal az Ikarus a derby esélyese. Erre az eredményre azonban még a legfanatikusabb IKA szurkolók sem számítottak.
Az első félidőben viszonylag kiegyenlített játékot láthattak az ilyen szinten szokatlanul nagy létszámban kilátogató nézők, bár az IKA már ekkor is többet birtokolta a labdát. 2-1-es állásnál az első félidő utolsó másodpercében, nagy védelmi hiba után, rúgott még egyet a hazai csapat, 3-1 lett a félidő, újrakezdésre már nem volt idő.
Hogy ilyen katasztrofális vereség lett a vége, abban nagy szerepet játszott a 78. perc történése. A játékvezető – tejesen jogosan – egyszerre állította ki a Balatoni testvérpárt, Mátét és Balázst. A nyolc mezőnyjátékosra csökkent vendégek 7 (!) perc alatt 4 (!) gólt kaptak és kialakult a példa nélküli végeredmény: IKA – RAFC 8-1.
Az IKA-fiatalok jó játéka mellett pozitívum volt, hogy a két régi, nagy rivális összecsapása mind a pályán, mind a nézőtéren sportszerű körülmények között zajlott. Az Ikarus vezetősége – folytatván a pár éve a RAFC pályán történt kezdeményezést – már hét közben jelezte a vendégek felé, hogy a mérkőzés után vacsorára hívja meg a társaságot. Nemes gesztus volt. Jó érzés volt látni a két csapat egymás melletti padsorokban falatozó játékosait.
Azt, hogy kinek ízlett jobban a finom vacsora, gondolom nem nehéz kitalálni…

Előző számunkban ígértük, hogy körülnézünk az MLTC és az RSC háza táján is, hogyan készülnek, mit várnak a 2020/21. évi bajnokságtól.
Az MLTC volt legkevésbé érintve a „vírusbajnokság” félbeszakításakor. A II. osztályban a 7. helyen álltak, úgyhogy sem a feljutásban, sem a kiesésben nem voltak érintettek. Az új idény előtt – mint általában az MLTC-nél – nem volt különösebb játékosmozgás. Laukó János a RAFC-hoz távozott, érkezett viszont a KISE-ből Bodó Zsombor. Zséli László, a csapat edzője említette, hogy a játékosok megfogadták, arra törekszenek, hogy megszerezzék az 1-5. hely egyikét. A Mester örömmel fogadta az ígéretet, de közölte velük, hogy ehhez komoly hozzáállás, több munka szükséges.
Az edzőnek igaza van (mint mindig), annyit tennék hozzá, hogy számomra nagyon szimpatikus a játékosok elhatározása, az, hogy komoly célt tűznek ki maguk elé.
Most már „csak” a teljesítmény van hátra… Az MLTC következő hazai mérkőzése szeptember 19-én, 10:30-kor a Bökényföldi úton lesz, a Kelen II ellen.
 

A III. osztályban induló Rákosszentmihályi SC-nek talán még lett volna esélye kiharcolni a feljutást. A félbeszakításkor még 11 forduló volt hátra, és az 1. helytől 5 ponttal voltak elmaradva. Az akkor jó formában lévő együttes talán ledolgozhatta volna a hátrányát.
Az új idény előtt Lochn Jánosnál érdeklődtünk: „A felkészülést július 23-án kezdtük, heti két foglalkozással, 3 edzőmérkőzéssel. Sajnos úgy látom, a játékosok hozzáállása több ok miatt nem olyan pozitív, mint márciusban volt. Vezetőedzőnk, Czinege László igyekezett jó edzésterveket összeállítani, remélhetőleg a játékosok is felnőnek a feladathoz. Új játékosok: Nagy Dávid, Gősi Viktor (mindkettő Inter 04), Török Sámuel, Hajagos Szemere (mindkettő Ikarus), távozott, Komlódi Dávid (Ikarus).
Szeretnénk olyan helyen végezni, amely feljutást jelentene.”
Az RSC első hazai mérkőzése: szeptember 13-án 14 órakor, Ikarus pálya a BEAC ellen.
Az RSC várja U-7, U-9, U-11, U-14 korosztályú focizni szerető fiúk és lányok jelentkezését. (06/30-384-07-31)


Varga Ferenc, XVI. Kerületi Újság