Ugrás a tartalomra

Gokart vagy szimulátor? Az autóversenyző járványban sem lassít

Baukó Levente, Kertvárosunk autóversenyzője a tavalyi esztendőben nyilatkozott lapunknak az autósportról, a versenyzés veszélyeiről és szépségéről. Ezúttal arról kérdeztük, miként készülhet fel a karanténban egy sportoló, akinek lételeme a sebesség.

– Miként érintette a járvány az autósportot?
– Ahogy máshol, úgy az autósportban is megállt az élet a járvány alatt. Személy szerint az elejét még élveztem is, kicsi pihenés, nincs rohanás és hangzavar, de persze nálam is eljött a holtpont, amitől kezdve már éreztem a hiányát a versenyzésnek. Normál esetben már túl lennénk két hétvégén, de jelen pillanatban még csak most készülünk az elsőre. Ha pozitív oldalról fogom fel a dolgot, nekem most kedvezett a csúsztatott szezonkezdés, mert a télen felszaladtak a kilók, így kaptam pár hónapot „ajándékba” a plusz súly ledolgozására. Mára már kényelmes az autóban lévő ülésem, így azt mondhatom, hogy fizikálisan is felkészülten várom az idei első rajtunkat.

– Inkább karbantartó munkákat végeztek most? Szimulátorozás?
– Télen felkészítettük az autót, karbantartási munka így már nem volt sok. Szimulátorozás volt természetesen, de csak módjával. Én inkább gokart párti vagyok. Számomra több élvezetet és adrenalint nyújt egy jó gokartos csata, de természetesen a szimulátor is nagyon hasznos és jó dolog. Pár éve, mikor életemben először mentem Brno-ban, szimulátoron tanultam a pálya vonalvezetését, és tavaly is szimulátoron róttam a köröket, mielőtt a Slovakia Ringre kigurultam élőben.

– Miként képzeljük el a szimulátort?
– Alapvetően semmi extra. Egy ülés, kormány és számítógép. Igazából a program a lényeg, és a beállítási lehetőségek, ami visszaadja a versenyzés fizikáját. Laboratóriumi körülmények közt mész az autóval egy adott pályán, vagy „valós” adatokat kapsz, gumikopással, üzemanyag-fogyasztással. Egy jó program mindent tud. Vagy talán még annál is többet...

– A nyitással gondolom, az autósport is újraindul?
– Lassan felébred a tavaly október óta téli álmot alvó Gyorsasági szakág is. Nem tudom sajnos milyen intézkedések mellett, percről percre változnak az infók. Én nagyon remélem, hogy a lehető leghamarabb jöhetnek nézők a versenyeinkre és most már minden úgy fog menni, ahogy mennie kell normális esetben.

– Ha jól emlékszem, műhelyben is dolgozol. Mennyiben érintette ezt a járvány? Mik a terveid és lehetőségeid a járvány utáni időszakra?
– Igen, a műhelybeli élet nem változott, nem nagyon volt érezhető a leállás, hála Istennek. Talán annyi, hogy nap végére nem estünk össze a hajtástól. Esténként volt egy kis időm és energiám edzeni, aminek látható és részemről is érezhető a hatása.


Gueth Ádám