Ugrás a tartalomra

Hangolódás a hazai röplabda Európa-bajnokságra

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör számára a röplabda sportág mindig is kiemelt jelentőséggel bírt. Május 14-én, az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében rendezett előadáson ezúttal Dobi Edina, 85-szörös válogatott női röplabdabajnok és Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, korábbi szövetségi kapitány vendégeskedett.

Az előadás előtt a résztvevők rövid sajtótájékoztatót adtak a televízió munkatársainak a 2019-es Európa-bajnokság kapcsán, melyet első alkalommal rendeznek hazánkban. A házigazda, Riersch Tamás elmondta, hogy a Baráti Kör az ország talán legröplabdásabb olimpiai csoportosulása, mivel jelenlegi elnöke, Hóbor Béla világhírű röplabda bíróként tevékenykedett, a Baráti Kör alapító és ma már tiszteletbeli elnöke, Borovitz Tamás pedig a Magyar Röplabda Szövetség főtitkári tisztségét látta el.
Dobi Edina 85-szörös válogatott, kétszer vett részt Európa-bajnokságon, Európa-Liga győztes, magyar bajnok női röplabdás, aki a 2019-es Európa Bajnokság arca is. Az aktív sporttól ugyan egészségügyi okok miatt visszavonult, de a háttérből továbbra is segíti a röplabdások munkáját. A fiatal követői számára azt tanácsolta, hogy minél több versenyen és mérkőzésen vegyenek részt, ami véleménye szerint többet ér bármilyen edzésnél.
Ludvig Zsolt háromszoros magyar bajnok és négyszeres kupagyőztes edző, akit háromszor választottak meg az év edzőjének, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Röplabda Szövetség korábbi megbízott elnöke. Ludvig a sportág nagykövetének nevezte Edinát, majd saját feladatáról szólva igyekezett bemutatni a főtitkári munkát, amely nem a közönség szeme előtt zajlik, tehát keveset tudnak róla. Úgy gondolja, hogy ebben a pozícióban az egyik legfontosabb feladata a sportág további népszerűsítése.
Az előadást videofelvételek színesítették, amelyek a többi között az ülő röplabdába is betekintést engedtek. Az elsősorban fogyatékkal élők által űzött sportágban rendezett Európa-bajnokságnak szintén Magyarország lesz a házigazdája, mely a Magyar Paralimpiai Bizottság közreműködésével valósul meg.
A rendezvényt az idén 91 esztendős dr. Kotsis Attiláné, Gabi néni is megtisztelte jelenlétével, aki a magyar női röplabdázás legeredményesebb szövetségi kapitánya volt, és az Egyesült Államokban található röplabda hírességek csarnokába is bekerült. További vendégekként jelen voltak a Kertvárosi Sportegylet utánpótlásának röplabdásai is, és Dobi Edinával egy kis bemutatót tartottak a helyes labdaérintés fogásairól. Az ehhez használt labda megjárta a 2012-es londoni olimpiát is. Az előadás után Kovács Péter polgármester az Önkormányzat nevében a Baráti Körrel együtt ajándékkal kedveskedett a vendégeknek.


XVI. Kerületi Újság - Gueth Ádám