Ugrás a tartalomra

Három méter felett is a földön jár

Kerületünk nagy figyelmet fordít a sportra, az egyesületek és a sportolók támogatására, a sport ugyanis a fizikai fejlődés és az egészséges életvitel mellett nevel, jellemet formál, tiszteletre tanít. Különösen a fiatal tehetségeket segíti az Önkormányzat, hiszen a jövő generációjából nőnek ki azok, akik tovább öregbítik Magyarország hírnevét. Közülük az egyik Kőszegváry Balázs.

Balázs 14 éves, az Ikarus BSE atlétika szakosztályának serdülő korosztályos rúdugrója. Kerületi lakosként a Jókai Mór Általános Iskola diákja, ahol sportszakra jár. Már négyévesen úszni tanult, később focizni kezdett el, de végül az atlétikát választotta. Hat éve sportol az Ikarusban: az alapokat Nagy József és Vékony Judit ismertette meg vele, majd 2016-ban Lőrincz Milán korábbi rúdugró lett az edzője. A trénert nem hagyta cserben „tehetségradarja”, Balázs ugyanis tavaly a nyári országos bajnokságon megugrotta a három métert, ezzel az eredménnyel pedig a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. A téli OB-n is szép sikerrel zárt, igaz, akkor csak bronzot szerzett.

Idén már a serdülő korosztályban képviselteti magát, ahol az eddigi legjobb eredménye 3,2 méter. A két év alatt elért fejlődés pedig önmagában is elismerésre méltó eredmény. A sport mellett azonban nagyon fontos a tanulás is, amit Lőrincz Milán megkövetel minden növendékétől.

– Ha az év végén kettes vagy annál rosszabb jegy szerepel a bizonyítványban, nem járhatunk edzésre. Nem mehet az edzés a tanulás rovására. Ez az egyik legfontosabb szabály – mondta Balázs.

A Kőszegváry családban egyébként minden gyerek sportol. Balázs bátyja kosárlabdázik, húga pedig szintén a rúdugrást kóstolgatja az Ikarus pályáján. A család számára viszont fontosabb a mozgás és az egészséges életvitel, mint az elért eredmények. Persze a rendszeres edzés a legtöbb esetben sikerrel párosul, így történt ez Balázsnál is. Az első helyhez azonban tökéletes mozgásdinamika szükséges, amelyhez a szellemi koncentráció mellett elengedhetetlen a professzionális felszerelés. Az önkormányzati támogatásnak köszönhetően ezt nem a családnak kell állnia, és még az edzőtábor költségeit is ebből fedezik.

Balázsnak most az a célja, hogy július közepén, a Miskolcon megrendezendő országos bajnokságon megugorja a 3,4 méteres magasságot, ami edzéseken már sikerült neki, de versenyen még nem. Később pedig szeretne kijutni az olimpiára és az Európa-bajnokságra, akárcsak példaképei, Baji Balázs és edzője, Lőrincz Milán. Kellő kitartással, idő és munkabefektetéssel mindez sikerülhet, hiszen a jövő generációja csodákra képes.

Varga Tibor – XVI. Kerületi Újság