Ugrás a tartalomra

Magabiztos győzelem CSAPATARANY A VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁGON

Magabiztos győzelem

Csapatarany a vívó Európa-bajnokságon

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat sporttörténelmet írt, hiszen az Újvidéken megtartott vívó Európa-bajnokság zárónapján, június 21-én a döntőben diadalmaskodott az olasz együttes felett, és ezzel aranyérmes lett. A részletekről a kapitányt, Decsi Andrást kérdeztük.

– Most sikerült a fiúknak az, ami az utóbbi időben már benne volt a pakliban, hogy egy csapatversenyen a dobogó legfelső fokára állhassanak. Egy ideje rendszeresen az első négy között végeztek, ezen a kontinensviadalon pedig magabiztosan nyertek.

– A siker értékét csak növeli, hogy magyar kardcsapat 27 éve nem győzött Eb-n.

– Az igazat megvallva az 1991-es egy próba Európa-bajnokság volt, ahol csak néhány csapat indult. Előtte viszont 1935-ben diadalmaskodott utoljára magyar együttes hasonló versenyen, vagyis tényleg történelmi tett volt a mostani.

– Mi volt ennek a kulcsa?

– A csapatnak olyan kvalitású tagjai vannak, akik ha egyszerre tudják kihozni magukból közel a legjobbat, akkor az nagyarányú győzelmekhez vezethet. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy a fináléban olyan zsűrink volt, aki nem engedett teret az olaszok teátrális viselkedésének, ami eddig már többször sikerre vezette őket ellenünk. Másrészt az egyéni küzdelmekben nem sikerült érmet szereznünk, és a fiúk a csapatküzdelmekben mindenképpen szerették volna bebizonyítani, hogy Európa legjobbjai.

A kardválogatott tagjai néhány nap pihenő után ismét folytatják a felkészülést, hiszen legközelebb a kínai világbajnokságon lépnek pástra, a következő szezon második fele pedig már az olimpiai kvalifikációról fog szólni. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen jövőre hazánk rendezi a vívó világbajnokságot, így ez plusz energiát adhat sportolóinknak, akiknek ezúton is gratulálunk!

XVI. Kerületi Újság - Piros Cecil

 

Fotó: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András,
Decsi András és Bodnár József (Fotó: hunfencing.hu)