Megemlékezés Novák Dezső labdarúgóról

Február 7-én, a Lemhényi Dezső Általános Iskola, a XVI. kerületi Önkormányzat és a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör közösen emlékezett meg kerületünk egykori lakója és díszpolgára, Novák Dezső, kétszeres olimpiai bajnok és egyszeres olimpiai bronzérmes labdarúgó születésének 80. évfordulójáról. Az ünnepséget a róla elnevezett tornatereben tartották. 
 
A megemlékezésen részt vett – mások mellett – Novák Dezső családja, köztük özvegye, Erzsébet asszony, Kovács Péter polgármester, Antalóczy Csaba, az Önkormányzat  Kulturális és Sport Bizottságának elnöke,  Orosz Pál, a Ferencvárosi Torna Club Labdarúgó Zrt. igazgatója és a klub több ismert játékosa. Jelen volt Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó, az Újpest legendás csatára, Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Baráti Kör elnöke és Borovitz Tamás, a Baráti Kör tiszteletbeli elnöke.
Az ünnepség az iskola diákjainak műsorával kezdődött, melyben kórussal, híres labdarúgóktól vett idézettekkel és látványos ritmikus gimnasztikai gyakorlatokkal szórakoztatták a közönséget. Az emlékezőket az iskola igazgatóasszonya, Dienes Anna is köszöntötte, kiemelve a sportoktatás szerepét az iskola életében. Novák Dezső emlékét most már egy erre az alkalomra kiadott könyv is őrzi, melynek kiadásában Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke vállalt komoly szerepet. A kötet kiadására még a futball-legenda életében tettek ígéretet, de Novák sajnos már nem élhette meg a 80. születésnapját, melyre a könyv megjelentetését időzítették. Az ünnepség keretében egy rövid diafilmet is levetítettek, melyben a sportoló teljes életpályájáról gyűjtöttek képeket. Orosz Pál méltató beszédében emlékezett meg Nováknak a Ferencvárosért és a magyar labdarúgásért végzett tevékenységéről, példaként állítva az egykori sportolót a mai fiatalok elé. 
Az ünnepség koszorúzással ért véget, ahol a megjelentek a tornaterem bejáratánál, az emléktábla közelében helyezték el az emlékezés virágait. 
Gueth Ádám XVI. Kerületi Újság