Ugrás a tartalomra

Mi a helyzet csapatainkkal?

Alaposan felforgatta életünket ez a fránya vírus. Eddig kevésbé használt fogalmakkal ismerkedtünk meg (maszk, fertőtlenítő, karantén… stb.) és megtudtuk, hogyan kell kezet mosni. A világjárvány a sportot sem kímélte. 2020 a sportkedvelők kánaánjának ígérkezett. Labdarúgó Európa Bajnokság, Wimbledon (tenisz), Giro (kerékpár, budapesti rajttal!), Forma 1-es futamok és hát a csúcs: a tokiói olimpia, hogy csak a legjelentősebbeket említsem. A vírus azonban mindent legyőzött.
A bajból természetesen a labdarúgás sem maradhatott ki. A Magyar Labdarúgó Szövetség március közepén félbeszakította, illetve befejezettnek tekintette a bajnokságot. AZ NB I-et be kell fejezni (jelenleg már elindult a folytatás), az NB II-ben és az NB III-ban a márciusi állapot szerint történik a feljutás és a kiesés. Más a helyzet az amatőröknél. A rendelkezés értelmében a megyei és a Budapest- bajnokságban a küzdelmek befejeződtek. Sem bajnokot, sem kiesőt nem hirdettek, minden csapat marad ott, ahol van.
Lássuk, mi a helyzet kerületünk csapataival! Melyiket hogyan érinti az MLSz – a budapesti amatőr futball-társadalomban nem mindenki által üdvözölt – rendelkezése.
A Budapest I. osztályban az Ikarus fellélegezhetett. Tavasszal nagy harcot kellett volna vívnia a kiesés ellen. A március 13-ai forduló (Ika – SZAC 0-4) után felfüggesztett bajnokság táblázatának alsó fertálya így fest:

12. Svábhegy 19 mérkőzés 18 p
13. Gázművek 17 mérkőzés 14 p
14. Ikarus 19 mérkőzés 11 p
15. Csep-Gól 18 mérkőzés 8 p
16. Közterület 18 mérkőzés 1 p

Az eredeti kiírás szerint két kieső lett volna. A Gázművek két mérkőzéssel kevesebbet játszva is 3 ponttal az Ika előtt áll, a Csep-Gól pedig egy meccsel kevesebbel, 3 ponttal van lemaradva. Valóban nagyot kellett volna küzdenie az Ikarusnak a bennmaradásért, az MLSz döntése alapján viszont szerencsére a csapat a következő idényben is a Bp. I. osztályban indulhat.
Kerületi csapataink közül kétségtelenül az intézkedés legnagyobb vesztese a RAFC. A bajnokság kezdete előtt a játékosok nem titkoltan a feljutást tűzték ki célul. Jól is teljesítettek, a befejezettnek nyilvánításkor így festett a Budapest II. osztály élmezőnye:

1. RAFC 18 mérkőzés 41 p
2. TF 19 mérkőzés 38 p
3. Kelen II 19 mérkőzés 34 p
4. Nimród 19 mérkőzés 33 p

A csoport első két helyezettje jutott volna fel az I. osztályba. Az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó szentmihályiak a vesztett pontok alapján 6 ponttal vezettek, és hajthattak volna a bajnoki címre. Rossz esetben viszont második helyezettként is feljutottak volna, hiszen a Kelen II a kiírás szerint nem kerülhetett volna fel. Így tehát a RAFC – jelen állás szerint – nem kerülhet fel, nincs bajnoki cím, hiába küzdöttek becsülettel és nagy lelkesedéssel a játékosok.
Persze, mint ahogy lenni szokott, vannak mendemondák, különböző elképzelések: ha az így, meg úgy… De jelen állás szerint a RAFC marad a II. osztályban. A többi majd csak a júliusban lejáró nevezési határidő után dőlhet el.
Tekintve, hogy a Szövetség nem hirdet bajnokot, a RAFC vezetősége úgy döntött, hogy saját költségén vásárol „arany” érmeket és azokat az elvégzett becsületes munka és a teljesítmény elismeréseként a játékosok és az edző nyakába akasztják. Megérdemlik!
A legnyugodtabb helyzetben a másik II. osztályban szereplő együttesünk, az MLTC lehet. A csapat a csoportban a 9. helyen „fejezte be” a szezont, messze távol a feljutástól, de a kieséstől is. Jó középcsapatként várhatja a II. osztályban az új bajnoki idényt.
Nem ilyen egyértelmű a másik szentmihályi csapat, az RSC helyzete a Bp. III. osztályban. Az alaposan megerősödött gárda jól teljesítve a 4. helyen állt, egyáltalán nem reménytelen helyzetben a feljutást jelentő első helytől elmaradva. Az élmezőny:

1. Nagytétény 15 mérkőzés 37 p
2. Budai FC 15 mérkőzés 37 p
3. Újpesti Flotta 15 mérkőzés 33 p
4. RSC 15 mérkőzés 32 p

Czinege László csapata jó szereplését folytatva beleszólhatott volna a feljutás kérdésébe. Ám – akár a RAFC – se feljutás, se bajnoki cím.
Csapatainkkal tehát ez a helyzet ezután a furcsa „vírus-bajnokság” után. A 2020/21. évi idény az elképzelés szerint augusztus közepén indul.
XVI. Kerületi Újság - Varga Ferenc