Ugrás a tartalomra

Négy kertvárosi sporttehetség

A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör (VVOBK) idén tizenegyedik éve működteti programsorozatát, amelynek keretében olimpikonokat hív meg az Erzsébetligeti Színházba, hogy az érdeklődők személyesen is megismerkedhessenek velük, esetleg „kulisszatitkokat” is megtudhassanak róluk. Szeptember 25-én négy meghívott sportolót köszönthettek a megjelentek.

 

Sándorházi Vivien tollaslabdázó, Urbán Zita akadályfutó és Gebauer Maja rúdugró mellett a VVOBK vendége volt Magát Krisztina, súlyemelő Európa-bajnokunk.

Mielőtt a sportolók szót kaptak volna, a megjelentek néma főhajtással emlékeztek meg kerületünk egykori lakójáról, a közelmúltban elhunyt sokszoros válogatott futballkapusról, Géczy Istvánról, és az ugyancsak nemrég távozott képviselőről, Horváth Jánosról, aki a Kulturális és Sport Bizottság elnökeként a sport hivatalos támogatója is volt a Kertvárosban.

Az elhunytak iránti tisztelet borús percei után a szó ismét a vidám jövőé, az október 6-a és 18-a között zajló 2018-as Ifjúsági Olimpiáé lehetett. Már harmadik alkalommal, ezúttal Argentínában találkoznak a legtehetségesebb ifjú sportolók, hogy összemérjék erejüket. Az ötkarikás játékokon 32 sportág versenyzői vesznek részt. A magyar delegáció 79 fővel indul Argentínába.

Kertvárosunkból eddig egyetlen ifjúsági korú sportoló sem jutott ki az olimpiára, most azonban megtört a jég, ugyanis mindjárt három kertvárosi fiatal is kvalifikálta magát Buenos Airesbe. Név szerint Sándorházi Vivien tollaslabdában, Urbán Zita akadályfutásban, Gebauer Maja pedig rúdugrásban teljesítette az olimpiai részvételhez szükséges szinteket. 

Sándorházi Vivien Rákosszentmihályról „ütötte el” magát egészen Dél-Amerikáig. A jelenleg 17 éves Vivien 9 éves kora óta tollaslabdázik, és nemcsak, hogy kijutott az ifjúsági olimpiára, de ő az első magyar tollaslabdázó a magyar sporttörténelemben, aki nemzetközi versenyen érmet tudott szerezni e sportágban (2015 U15 Kazany - ezüstérem). Emellett szintén egyedülálló teljesítmény, hogy mind U17-ben és U19-ben, mind pedig felnőtt kategóriában is országos bajnoknak mondhatja magát.

Urbán Zita az Ikarus BSE akadályfutója. Edzője az a Tomhauser István, aki idén töltötte be nyolcvanadik életévét, és akinek keze alól több tehetség került ki, minthogy azt számba lehetne venni. A rutinos edző elmondta, hogy Zitában megvan az a fajta elszántság, küzdőszellem, kitartás, ami szükséges ahhoz, hogy a nemzetközi mezőnyben is eredményes legyen. Nem csak akadályfutásban, hanem mezei futásban is rajthoz áll, remélhetőleg a két versenyszám nem fog egymás kárára menni, sem fizikailag sem mentálisan.

A harmadik kertvárosi delegált az a Gebauer Maja, aki ugyan nem XVI. kerületi egyesületben edz, viszont a Kertváros lakója. Maja nemzetközi szinten rúdugrásban méretteti majd meg magát. Eddigi rekordja 385 cm, de edzője kijelentette, hogy Buenos Airesben négy méter lesz a cél, amit Maja meg fog tudni ugrani.

A bemutatkozások után dr. Csomor Ervin alpolgármester bocsátotta az olimpia felé vezető útjukra a lányokat. A bíztató szavakon kívül egy ajándékcsomagot is átadott nekik, amelybe egy kerületi zászló is belekerült, hogyha netán dobogóra állnának, ezt is a magasba emelhessék.

Ezt követően Magát Krisztinával, a Testvériség SE súlyemelőjével ismerkedhetett meg a publikum. Krisztina nem csak az élsportnak él, civilben óvónő, a cinkotai Huncutka óvoda pedagógusa. A sport családi örökség a Magát családban, édesapja, Magát János szintén egykori súlyemelő. Krisztinta gyerekként kipróbálta magát úszásban, kézilabdában és karatéban is, végül mégis a súlyemelés mellett döntött.

A versenyzőnő 2018-ban Bukarestben az Európa-bajnokságon +90 kg-ban szakításban aranyérmet szerzett, lökésben és összetettben pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Nem csak testi, de lelki ereje is átlagon felüli. Az elmúlt öt hónapban 20 kg-ot fogyott, és elmondása szerint még pár kiló hátra van, hisz az a cél, hogy a 87 kg-os kategóriában versenyezhessen.

A tokiói olimpiára való kvalifikációra már elindult a pontgyűjtés. Reméljük ő is ott lesz az indulók között.

XVI. Kerületi Újság - Varga Tibor